De ce s-a scumpit apa și cine se face responsabil de faptul că majorarea a fost resimțită de  populație?

Socialiștii se indignează. Fac spectacol. Discuții aprinse au avut loc și pe 25 iulie, la ședința Consiliului municipal.

Consilierul socialist, Ion Adam, a înaintat chiar un proiect în care cere consiliului să micșoreze tariful. Mai mult ca atât, pe 18 iulie, dânsul și fracțiunea pe care o reprezintă au ieșit la protest în fața Judecătoriei Ungheni. Câțiva dintre cei ce au venit să-i susțină ne-au spus că protestează împotriva majorării tarifelor la apă și cer autorităților să le micșoreze.

Să nu știe oare socialiștii cum și cine formează tarifele la apă?

Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, a mai explicat o dată: Consiliul municipal nu are nici o implicare în stabilirea tarifelor la apă și canalizare.

”Consiliul municipal nu are nici un drept în acest sens. Consilierii care fac speculații pe seama acestui subiect ar fi bine să citească legea și regulamentul referitor la stabilirea tarifelor la apă. Tarifele sunt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, a subliniat primarul.

Dânsul a explicat și de ce tariful pare exagerat pentru ungheneni: ”Până nu demult, tarifele la apă au avut o tentă politică pronunțată. De fiecare dată, consilierii din mandatele trecute aprobau un tarif mai mic decât cel real. Dacă tariful ar fi fost mereu real, nu am fi ajuns la situația în care, acum, când tarifele dunt stabilite de ANRE, să ni se pară mari”.

 Ce spun reprezentanții ÎM ”Apă-Canal” din Ungheni?

”Hotărârea privind aprobarea tarifelor a fost luată de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care este un organ mult mai suprem decât autoritățile publice locale”, a explicat Liliana Rotaru, economist principal la ”Apă-Canal”.

”Noi am făcut calcule pentru un metru cub de apă și canalizare, pentru prestarea serviciului 24 din 24 de ore, pentru calitate și așa mai departe. Potrivit calculelor noastre, tariful urma să fie de 27,05 lei, dar ANRE a aprobat tariful de 24,76 lei”. Potrivit dânsei, tarifele pentru apă și canalizare urmează să fie ajustate anual.

Reamintim că ANRE, prin Hotărârea nr. 202/2017 din 19.05.2017 privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă, de canalizare și epurare a apelor uzate prestat de ÎM „Apă-Canal” din Ungheni, a aprobat, începând cu data de 26 mai 2017, următoarele tarife: pentru consumatorii casnici: apa – 13,40 lei/m cub, canalizare – 7,07 lei/m cub; pentru consumatorii noncasnici: apa – 22,15 lei/m cub, canalizare  – 16,32 lei/m cub.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(149 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: