Imagine: canal2.md

Un proiect de peste un milion de lei este implementat, în prezent, la gimnaziul din satul Mănoilești. Se numește ”Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile de cultură generală” și e  finanțat de Guvernul Japoniei.

”Grație acestui proiect vor fi create condiții favorabile pentru persoanele cu dizabilități, în mod special cu probleme locomotorii”, a explicat Sergiu Andrușca, directorul gimnaziului, după care a precizat: ”E un proiect, care va include crearea și deschiderea unui cabinet logopedic, a unui cabinet de psihologie și de chinetoterapie. Urmează să creăm și căi de acces pentru acești copii pe întreg perimetrul clădirii. Vor fi schimbate ușile și omise pragurile, ca cei cu dizabilități locomotorii să poată ușor intra în încăperi, vor fi create blocuri sanitare separate pentru ei”.

În plus, școala va fi dotată și cu un aparat special care va transporta copilul aflat în scaun cu rotile pe trepte.

Totuși, directorul și-ar mai dori și alte condiții. ”Am vrea să vorbim cu cei de la Consiliul raional, poate asigură transport copiilor din satele învecinate, printre care sunt și cu dizabilități, pentru a-i aduce la noi în școală. La Mănoilești, în prezent, doar o singură persoană va beneficia de acest proiect”.

Contactată de noi, Iulia Pancu, șefa Direcției Educație, ne-a spus clar că nici nu s-a pus în discuție transportarea altor copii în școala respectivă. ”Fiecare copil trebuie să studieze în instituția sa. Noi trebuie să creăm condiții pentru fiecare instituție de a fi accesibilă pentru cei cu probleme locomotorii. Bine, nu chiar ca la Mănoilești, unde se implementează un  proiect mai mare, cu dotări semnificative. Dar strictul necesar trebuie asigurat”, a spus Iulia Pancu.

Proiectul a început pe 22 iunie și urmează să fie finalizat pe 31 septembrie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(55 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: