De mult nu am mai fost numită gospodină. O fi eu gospodină, dar cel care m-a numit nu a făcut-o în sensul bun al cuvântului.

Zilele acestea, treceam pe lângă primăria Ungheni. De pe marginea drumului, văd cum o familie face poze la ”Banca unghenenilor”. Nu aveam aer să ajung mai repede la ei. Ca să înțelegeți, ei făceau poze urcați cu picioarele pe bancă.

Nu cu picioarele goale, ceea ce poate încă e acceptabil, dar încălțați în papuci, iar cu vreo 20 de minute în urmă plouase.

Urcați erau mama cu doi copii mici. Banca era murdară toată de noroi, ea fiind de culoare albă.

M-am apropiat de ei și amabil i-am întrebat: ”Spuneți-mi, vă rog, care este semnificația sau la ce folosește această bancă?”. Nu prea am fost înțeleasă, astfel că am fost nevoită să mai întreb o dată. Băiețelul, de maxim nouă ani, răspunde: ”Ca să ne așezăm”.

Atunci am întrebat indignată părinții acestor copii: ”Dar dumneavoastră ce faceți? Vă urcați cu picioarele murdare de noroi? Da se poate de făcut așa ceva?”.

Știți care a fost răspunsul femeii? Dânsa a spus că acolo deja era murdar și nu avea unde să se așeze, că altcineva s-a urcat cu picioarele.

Și încă un răspuns interesant… Cică, de ce primăria nu a pus ceva o inscripție lângă bancă că nu se poate de urcat cu picioarele?

Asta pentru că voi, cei care faceți astfel de fapte urâte și ieșite din comun:  ați fost învățați încă de pe vremea comunismului cu inscripții pentru cei mai puțini inteligenți? ”Nu atingeți”, ”Aruncați acolo”, ”Faceți asta”, ”Puneți aici”…

Altfel, în viața asta mergeți ca și animalele – haotic, alergând într-o parte și în alta, neștiind ce să faceți.

Să-mi fie iertată părerea, dar ca să te urci cu picioarele pline de noroi pe o bancă, trebuie să fii mare nesimțit. În plus, mai dai și un exemplu copiilor care-s cu tine.

După ce i-am reproșat femeii că are un astfel de comportament, am întrebat-o, elementar, dacă acasă face tot așa, dacă se urcă cu picioarele murdare pe scaune, apoi se așează pe ele?

Mi-a răspuns cu un zâmbet prostesc: ”Da!”, la care a urmat și replica soțului ”Haide, fa gospodino, te-ai găsit și tu…”.

Evident, un astfel de ins needucat și fără demnitate nu poate să înțeleagă câte eforturi și muncă au fost depuse pentru ca la Ungheni să fie instalată o bancă de o asemenea frumusețe.

De ce să nu păstrăm cu sfințenie ceea ce ne reprezintă? De ce călcăm în picioare identitatea noastră?

Știți, când ai în sânge parazitismul, adică nu faci nimic pentru în societate, nu te implici, atunci nici nu păstrezi nimic. De aceea se cere mereu contribuția oamenilor la unele lucrări în sate și orașe: ca să vă doară când cineva strică.

Pe mine m-a atins cu ”cuțitul la oase”, deși nu am avut nici o tangență cu această bancă.

Totuși, am să solicit primăriei să pună pentru cei needucați o inscripție, pe care să fie scris că urcatul pe bancă e interzis.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(470 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: