De azi, cine va trece pe lângă primăria orașului Ungheni, va observa o bancă neobișnuită, una gigantică, de culoare albă. Pe ea e pictat un ornament tradițional, numit ”Steaua”. Este vorba de ”Banca unghenenilor”, un proiect marca ”Klumea”, preluat și la Ungheni. Pe 14 iulie, va fi lansată oficial.

Instalarea și crearea acestei bănci a fost posibilă, grație proiectului inițiat de către Asociația Obștească ”Casiopeea” din orașul Ungheni, finanțat de Fundația Comunitară Ungheni., în cadrul Programului de granturi mici dedicat anului jubiliar Ungheni 555.

”Sunt o iubitoare a tot ce ține de cultura, traditiile, ornamentele noastre naționale”, ne povestește Marina Zamă, coordonatoarea proiectului respectiv.

”Ideea de a instala o astfel de bancă în municipiul Ungheni a apărut anul trecut, când mă gândeam ca ar fi bine să avem ceva în oraș care ar reprezenta frumusețea ornamentelor noastre tradiționale, dar să fie și util pentru ungheneni. Atunci mi-am amintit de scaunele gigantice care se află în Bălți, Chișinău, Orhei, Mereni”, a mai adăugat dânsa.

Potrivit Marinei Zamă, banca a fost realizată în cinci săptămâni, iar simbolul de pe bancă, ”Steaua”, a fost ales de membrii echipei de implementare a proiectului. Banca a fost efectuată de către Asociația Obștească ”KLumea”, iar simbolul ornamental este pictat de pictorița Ecaterina Vorona.

Și, pentru că generatoarea ideii este Nata Albot, fondatoarea Klumea și jurnalistă din Republica Moldova, am contactat-o, cerându-i părerea despre încă o lucrare de acest gen. ”Pentru noi este foarte îmbucurător că banca noastră își extinde familia și acum va mai avea o soră la Ungheni. Și mai îmbucurător este că după pomul vieții, zigzag, mere, va aparea și o stea în familie, toate aceste ornamente fiind tradiționale pentru covoarele noastre basarabene”, a declarat pentru ”Expresul” dânsa.

De menționat că aceasta va fi a cincea instalație urbana gigantică din țară, care va deveni un simbol ai celor 555 de ani a municipiului Ungheni și o atracție pentru iubitorii de a petrece timpul liber într-un mod inedit, într-o atmosfera deosebită.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(314 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: