Ca să ajungi azi de la Cornești spre zona Culei, la Năpădeni, Cornova sau Hoginești, e un mare curaj și un mare chin.

Nu întâmplător, președinta raionului Ungheni, Ludmila Guzun, în adresarea sa către delegația orașului Ștefănești, județul Botoșani, prezentă recent la Cornova, a menționat: ”Nu știu pe unde ați venit dumneavoastră,  dar mie mi-a fost rușine, mergând pe acest drum. Vă promit că până data viitoare, când veți veni, drumul va arăta cu totul altfel”.

Dar de la promisiuni până la  realizări e o cale lungă.

Riscăm să pierdem finanțarea

Care este situația la moment în ceea ce privește reparația drumului Cornești – Hoginești? Iată întrebarea pe care i-au adresat-o primari din acea zonă viceministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatol Usatîi, aflat într-o vizită la Ungheni.

A urmat imediat răspunsul: ”Contractul este semnat cu o companie din Republica Moldova. Lumea s-a străduit să creeze piață de muncă pentru companiile din Republica Moldova, dar… Aici au început ”probuksovcile” (frânările – nota redacției)”.

În această ordine de idei, Anatol Usatîi a menționat că există riscul ca Banca Mondială să nu mai finanțeze proiectul respectiv. ”Data limită de a începe realizarea acestui proiect este sfârșitul lunii august. Mai târziu nu se lipește piatra de beton… și multe alte consecințe. Dacă lucrările nu vor fi începute, cel târziu, până în septembrie-octombrie, riscăm ca Banca Mondială să nu mai ofere cele 80 de milioane de lei”, a mai spus viceministrul.

Lucrările vor începe neapărat în 2017
Contactată de noi, Ludmila Guzun, președinta raionului Ungheni, a declarat că reparația drumului respectiv este o prioritate pentru Consiliul raional.

”Deși este un proiect  al Administrației de Stat al Drumurilor, cetățenii ne întreabă pe noi despre reparația drumului. Din discuțiile avute cu viceministrul, am înțeles că, în prezent, experții Băncii Mondiale verifică absolut toate  procedurile de întocmire a devizelor de cheltuieli, de desemnare a învingătorilor licitației. Din câte cunosc, este vorba de o companie din Republica Moldova și, respectiv, expertul trebuie să-și spună cuvântul: dacă au fost respectate toate rigorile în organizarea licitației și desemnarea câștigătorului. E și firesc: finanțatorul  vrea să fie în siguranță că banii vor merge acolo unde trebuie să ajungă.

În cazul în care avizul va fi pozitiv, antreprenorul va începe lucrările propriu-zise. ”, a explicat dânsa.
Reamintim că drumul Cornești – Hoginești are o lungime de peste 30 de kilometri și va asigura legătura între 13 sate (Corneşti – Poiana – Mirceşti – Boghenii Noi – Sineşti – Drujba – Mînzăteşti – Hîrceşti – Condrăteşti – Năpădeni – Cornova – Rădeni – Hoginești), precum şi accesul localnicilor către aproximativ 35 de instituţii sociale: şcoli, grădiniţe, centre medicale.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(202 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: