Campioni naționali la pescuit. Sunt de la Ungheni și sunt calificați pentru Campionatul mondial la pescuit ce va avea loc în Ungaria.

Este vorba de Denis Rusu, Andrei Slesari și Lilian Beleniuc.

Cu cinci ani în urmă, Denis Rusu, în vârstă de 33 de ani, și Andrei Slesari, de 35 de ani, ambii din orașul Ungheni, au devenit, din pescari amatori, buni specialiști în ale pescuitului. Sunt membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova și ai Clubul Pescarilor de Crapi.

De mai bine de un an, li s-a alăturat și Lilian Beleniuc, originar din Pîrlița. Are 20 de ani, iar gustul pescuitului l-a prins în vara trecută, după ce a văzut măiestria actualilor lui colegi. Echipa lor se numește ”PesCARP”.

I-am prins la o discuție și i-am rugat să spună cum au ajuns campioni naționali?

”Inițial, pescuitul era pentru noi un hobby. Acum a devenit un sport. Participăm mereu la competiții în România, unde există multe locuri special amenajate, pește special, iar concursurile sunt organizate la cel mai înalt nivel”, explică Andrei Slesari.

Și Campionatul Republicii Moldova la pescuit tot în România a avut loc. Acolo există toate condițiile pentru aceasta.

Trei nopți și patru zile pe malul lacului
Tare am fost curioasă să aflu cum se desfășoară o competiție de pescuit.

”Timp de 72 de ore stai pe malul lacului și pescuiești încontinuu. Ne luăm mâncare: și pentru noi, și pentru pește. Luăm corturi, dacă e necesar. De trei ori pe zi se fac cântăriri. Cu cât mai mult… cu atât de bine”, explică Denis.

”În competițiile din România e un pic mai interesant: poți prinde și o tonă de pește, după care se face  selecția și se iau în considerație cinci pești, cei mai mari”, adaugă  Andrei.

”Și timpul de afară contează. Ultima dată, când am mers la competiție, a plouat și nu am prins mai mult de două kilograme. După ploaie, are loc oxigenarea apei și peștii ies la suprafață, astfel că poți prinde mai mulți pești”, explică Denis.

Importantă e și starea  morală, afirmă ei. Dacă echipa e bună și domnește un spirit pozitiv, toate merg bine.

Reguli și descalificări
”Neapărat trebuie să avem saci speciali de păstrare a peștelui. Dacă nu ai zece saci, nu ți se permite în competiție. Iar fiecare sac costă 100 de lei. De asemenea, trebuie să avem și un  antiseptic special – în caz dacă peștele e rănit, dacă îi sar solzii. Cel mai grav e când peștele moare. Atunci ești imediat descalificat”, mărturisește  Andrei.

Care e cheia succesului?
Antrenamentele, ca în orice sport. Tinerii participă, ori de câte ori au ocazia. la competiții. A fost unica echipă din R. Moldova care a participat la Maratonul internațional de la Surulești, București. S-au clasat pe locul 22 din 62 de echipe.
”Pentru o competiție cheltuim cam câte 100 de euro fiecare. Ne costă drumul, mâncarea pentru pește, mâncarea pentru noi și participarea. Dar putem face și economii.
”Competițiile sunt necesare. În plus, comunici, mai înveți de la alții”, afirmă Denis.

Planuri pentru viitor
Acum, își doresc cu tot dinadinsul să meargă la campionatul mondial în Ungaria. ”Suntem în căutarea sponsorilor. În cazul în care nu-i găsim, să plece cei care au bani, dar, cu siguranță, nu vor fi mai buni ca noi”, spune Andrei Slesari, după care concluzionează: ”Cam aceasta e soarta sportului în Republica Moldova”.

Pentru a participa la această competiție din Ungaria au nevoie de câte 1500 de euro fiecare. Dar cât e de frumos să ții în mână drapelul Republicii Moldova la final, iar toată lumea să te aplaude.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(140 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: