Centrul de Sănătate din satul Cetireni va fi reparat în această vară. Și asta, datorită lui Philippe Chaudier, un francez stabilit cu traiul la Ungheni, care conduce și o asociație obștească, ”Degețel”.

Edificiul urmează să fie reparat din banii colectați de la conaționalii săi, după un proiect, elaborat chiar de Philippe Chaudeur. Interiorul, în special ușile, urmează să fie construite în așa mod, încât să fie accesibil și persoanelor imobilizate în scaune cu rotile.

”Lucrările au început cu o lună în urmă și vor fi finalizate în octombrie. Centrul va avea o sală  de proceduri fizio-terapeutice, farmacie, două cabinete ale medicilor și încă multe alte comodități  pentru bolnavi. Lucrările de interior costă circa 600 mii de lei”, a declarat Philippe Chaudeur.

Mulțumită tânărului specialist…
Nicolae Iachimovschi, șeful Centrului de Sănătate din Cetireni, unicul medic de familie de aici, este originar din Măcărești, dar, cu trei ani în urmă, și-a început activitatea la Cetireni.

”Mi-am dorit din start o renovare e clădirii. Are două etaje și vă dați seama câți bani se cheltuiesc pentru întreținere. Acum, vom utiliza doar primul etaj, ceea ce va reduce substanțial cheltuielile. În plus, vor fi condiții de lucru mult mai bune, astfel ca să fie mulțumit și personalul, și pacientul”, a spus dânsul.

”Am lucrat în condiții de tot felul: și rele, și bune. O problemă a fost la noi încălzirea, acum ne bucurăm că deja ne va fi cald. Suntem mulțumiți de medicul nostru, care-i tânăr și cu multă energie, dornic de a schimba lucruruile”, a menționat Larisa Ciobanu, asistentă medicală, cu o vechime în muncă de peste 35 de ani.

Contribuții și parteneriate
Primăria Cetireni, Consiliul Raional și AO ”Degețel”, dar și parteneri din Franța, vor contribui la  crearea acestui centru modern.

Potrivit lui Philipp Chaudeur , urmează un alt proiect, pentru a face izolarea clădirii.

”Grație Asociației ”Farmacie Umanitară Internațională”, spre sfârșitul anului acesta sau începutul anului viitor, va sosi aici și echipament medical. Îmi doresc ca acest centru să  corespundă  în totalitate unui centru modern”, a subliniat dânsul.

În scurt timp, în perioada 11 – 21 iulie, vor veni la Cetireni zece tineri francezi pentru a face un schimb intercultural și pentru a contribui, împreună cu tineri din sat, la mici și simple lucrări de renovare a Centrului de Sănătate.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(223 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: