Nu e o rușine să lucrezi. E rușine să nu poți face nimic sau, cel puțin, să nu poți scrie corect din punct de vedere gramatical un anunț.

Azi vreau să vorbesc despre cum își caută tinerii noștri de lucru pe rețelele de socializare.

Pe lângă faptul că – trebuie să recunoaștem – tinerii nu se prea aruncă în vânt ca să lucreze, ei nici nu prea învață.

Știți  de ce acum băieții nu fac armata? Majoritatea își fac studiile pe la universități. Ei bine, dar măcar să se merite aceste studii!

Vorbeam, la început, despre faptul că tinerii nu prea lucrează. Mă refer, în mod special, la locurile de muncă unde poți lucra când ești student, sau când stai vara acasă.

Văd că unii tineri scriu în anunțuri că vor să fie angajați, că sunt în căutarea unui loc de muncă. Ideea e că, oricât de bun ai fi, totuși, dragii mei, modul de a scrie, de a căuta un loc de muncă vă cam dă de gol. Să fiu eu un  angajator, nu v-aș lua nici în ruptul capului, vorba ceea.

”Caut un loc de muncă…” și mai departe o sumedenie de greșeli gramaticale. Oare nu contează cum scrii? Ba da, și cel ce urmează să te angajeze trebuie să-și dea seama ce specialist vei fi, indiferent de postul pe care vrei să-l ocupi. Oricum, trebuie să poți scrie corect, să vorbești corect.

Bine că vă ajunge capul să postați poze de prin cluburi, cu machiaje din cele mai stridente și tocuri de paisprezece centimetri. Bine că știți, cel puțin, să scrieți o parolă la facebook și să intrați să căutați de lucru. Dar iată că un anunț că ați căuta un loc de muncă îl scrieți cu zeci de greșeli elementare.

Am urmărit câteva anunțuri care i-au supărat rău pe internauții cu cartea la cap și limba română în suflet și în gând.

Le-a crăpat răbdarea și le-au scris acestor oameni, pe care i-au numit chiar analfabeți.

Dar știți care e partea cea mai nasoală a situației? E faptul că majoritatea tinerilor care scriu și  caută de lucru sunt fete. Chiar e de plâns.

Bine, că și băieții trebuie să fie mai deștepți… Dar o domnișoară. Cred că trebuie să scrie fără greșeli, Nu fac acum o diferență de gen, dar întotdeauna mi-am imaginat că, totuși, femeile trebuie să fie mai calculate și mai aproape de perfect. Însăși firea femeii e mai perfecționistă decât a bărbatului.

Căutați-vă de lucru, dar fiți atente cum scrieți și unde o faceți! Până la urmă, dacă tot cauți un loc de muncă, măcar scrie domeniul, că doar nu ești geniu și poți de toate. Iar atunci când cineva îți scrie că are un loc disponibil, nu-l neglija.

Eu cred că mult mai bine ar fi să scrii din start ce-ți dorești. Vrei un loc de dădacă, sau ajutor de contabil, vânzător sau chelner? Sună cumva aceste cuvinte urât? Sau vă este rușine?  Da, căci mai sunt din aceștia, cărora le este rușine să muncească.

Mai tare trebuie să vă fie rușine să nu puteți face nimic. A lucra dădacă înseamnă o responsabilitate enormă. De asemenea puteți să fiți un ajutor de contabil bun și să preluați multe exemple și lucruri noi de la cei mai experimentați. Sau chelner. Este o mare responsabilitate și, evident, munca aceasta vă disciplinează. Sunt multe profesii, fie și temporare, care vă pot organiza timpul, puteți câștiga un ban cinstit și vă face responsabil.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(168 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: