De mică a fost șefa clasei, chiar din clasele primare, iar asta a crescut în ea un lider adevărat. Profesorii de la gimnaziul din Todirești, acolo unde a învățat, au dezvoltat-o și ca om și ca personalitate. I-au fost alături și cei dragi, care au susținut-o mereu. A fost nevoie de ani buni  de muncă zilnică ca mai apoi Olga Bodrug să ajungă printre cei mai buni studenți din Croația și, în curând, să meargă la o competiție mondială în SUA.
Am contactat-o și i-am adresat câteva întrebări. Ne-a răspuns imediat, cu mult drag.

Cum a început povestea unei tinere de la Todirești, care a ajuns să studieze peste hotare?
După absolvirea gimnaziului din Todirești, în anul 2010, mi-am început studiile la Colegiul Național din Iași. Am ales să merg la studii acolo, întrucât ambasada României din Chișinau mi-a oferit o bursă, datorită rezultatelor bune pe care le-am avut. Dorința mea a fost să avansez foarte mult în cariera profesională, pentru a putea contribui în viitor la dezvoltarea Moldovei. După colegiu, am intrat la Academia de Studii Economice, Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din București.

Care a fost drumul spre Croația?
Eu încă sunt studentă la București. Acum un an, am câștigat, din partea Comisiei Europene, o bursa de studii ”Erasmus” în Croația, în valoare de 700 euro pe lună. Bursa mi-a fost oferită după ce am trecut un concurs, în universitate. Am trecut toate probele cu brio și astfel, din februarie, mă aflu la studii în Croația. Aici studiez la Universitatea din Rijeka, la Facultatea de Economie, programul Business Economics, specializarea ”International Business”, singurul program în limba engleză din Rijeka. Notele obținute aici vor fi echivalate, astfel că nu va trebui să recuperez acest semestru în România.

Ai participat recent și la o altă competiție.
Da, timp de opt săptămâni, am realizat un business-plan pentru compania Plastic Revolutions Inc. din SUA, împreună cu studenți din Brazilia, Mexic, Taiwan, SUA și Grenada. Datorită implicării pe care am avut-o în acest proiect, am fost aleasa lider al echipei. A fost o experiență interesantă să coordonez o echipă internațională, mai ales că realizarea comunicării dintre noi a fost prin mediul virtual. Având diferite fusuri orare, a fost destul de complicat să gestionez timpul. Totuși, am reușit să ne întelegem și a fost o experiență de neuitat.

Ce a înseamnat această competiție pentru tine?
În primul rând, înseamnă performanță. Mă bucur că, datorită performanței individuale, am reușit să fiu una dintre cei 25 studenți ai anului 2017 selectați pentru etapa finală a competiției, aleși din 4780 de participanți din întreaga lume, studenți din 110 universități. În al doilea rând, reprezintă mândrie, mândria de a reprezenta Republica Moldova la o competiție globală de asemenea anvergură.

Unde și când va avea loc următoarea etapă?
În perioada 15 iunie – 15 iulie, cei 25 de studenți, printre care și eu, vor concura în echipe, realizând un business-plan pentru compania gazdă a proiectului X-Culture, Hard Rock International. La Simpozionul Global din Miami vom continua să lucrăm pentru raport, apoi îl vom prezenta în fața comisiei, formată din manageri ai companiei Seminole Gaming/Hard Rock International. De asemenea, vom participa la întâlniri cu CEO a mai multor companii din Florida, la discutii despre economia din Miami cu reprezentantii U.S. Dept of Commerce, The Greater Miami Chamber of Commerce, BEACON Council. În cadrul Centrului de Carieră al Universității gazdă, Johnson & Wales, vom avea parte de ședinte de orientare în carieră, work-shop-uri și niște concursuri. Vom discuta despre turismul din Florida de Sud în contextul unor vizite la Portul din Miami, Aeroportul Internațional din Miami și Aeroportul Orlando din Miami. La final, va avea loc Gala Dinner și Ceremonia de Premiere a tuturor participanților.

Bănuiesc că e nevoie de bani mulți pentru deplasarea în SUA.
Da.  Din fericire, universitatea din Rijeka mă va sponsoriza cu o mică parte din cheltuieli, iar cealaltă parte, în valoare de 2000 de euro, este acoperită de către oameni cu inimă mare din Republica Moldova, de o fundație de binefacere.

Te gândești cumva să revii la Todirești și să implementezi aici ceva din ideile tale?
În cadrul summit-ului LEAP din Zagreb, unde am fost speaker, am avut ocazia să cunosc un businessman, care deține afaceri în Anglia, Pakistan si Irlanda. El mi-a mărturisit că ar dori să investească în Republica Moldova. Astfel, mi-am propus să intermediez colaborarea dintre dumnealui și Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), pentru ca el să poată să extindă afacerea în domeniul IT și cloud computing în Chisinau sau, de ce nu, în Ungheni. Depinde de decizia lui.

Ce urmează?
După finisarea studiilor mi-aș dori să aplic pentru un post în domeniul economic sau financiar la una dintre instituțiile Uniunii Europene: Comisia Europeană sau Parlamentul European. Aș dori să contribui la aderarea mai rapidă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Îmi doresc ca, într-o bună zi, Republica Moldova să ajungă la nivelul pe care îl merită, adică să fie o țară mai dezvoltată, cu un sistem educațional bine pus la punct, fără corupție, cu o economie în continuă creștere, cu oameni care au loc de muncă în țara lor, nefiind nevoiți să mai plece peste hotare, stând departe de familie. Eu am suferit de dorul tatalui ani la rând și nu aș vrea ca acest lucru să se întâmple și în cazul generațiilor viitoare. Eu cred într-o situație mai bună a Moldovei și voi face tot ce îmi stă cu putință pentru a contribui la acest lucru. Primul pas real în acest sens îl voi face foarte curând.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(597 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: