Vor oameni de calitate. Vor o atitudine mai bună față de profesia de polițist

Ușile au fost larg deschise pentru toți cei care au vrut să afle cu ce se ocupă anagajații poliției. S-a întâmplat pe 26 mai Inspectoratul de Poliție din Ungheni.

Iată că pragul Inspectoratului l-au pășit elevi ai claselor a zecea de la Liceul ”Mihai Eminescu” din Ungheni. Au venit în număr mare, interesați de specificul muncii de polițist, de avantaje, dezavantaje, oportunități.

”Deja câțiva ani organizăm Ziua ușilor deschise. Anul acesta este dedicată ”Zilei familiei”, care e marcată, tradițional, pe 15 mai. Vom discuta despre prevenirea cazurilor de violență în familie, dar și despre specificul activității poliției.

Vom informa elevii privind respectarea unor reguli ce țin de siguranța lor în perioada de vacanță”, a explicat Sergiu Postolachi, șeful Secției securitate publică a Inspectoratului de Poliție Ungheni.

Astfel, la Marina Croitoru, șefa secției protecția copilului și a familiei din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, le-a vorbit celor prezenți despre drepturile lor, dar și despre responsabilități. La infracțiunile comise de minori și pedepsele ce le-au fost aplicate s-a referit specialistul superior de la  Biroul siguranță copii, Serghei Rotaru.

De asemenea, vizitatorii au putut admira o expoziție de mijloace speciale, echipament și arme din dotarea poliției, au făcut cunoștință și cu un angajat mai special – un câine ciobănesc, care e de mare ajutor poliției.

Interesați de profesia de polițist?
Profitând de ocazie, angajații Inspectoratului de poliție le-au explicat tinerilor despre  facilitățile și condițiile de admitere la studii în Academia ”Ştefan cel Mare” din Chișinău.

”Anual angajăm absolvenți ai acestei academii. Urmează să angajăm și în acest an cinci absolvenți, toți originari din raionul Ungheni. Evident că nu e suficient, de aceea facem angajări din surse externe: absolvenți ai altor instituții de învățământ. Important e să fie buni, căci lucrăm la calitate și nu cantitate. Adică, mai bine mai puțini, dar buni ”, a făcut o precizare Ion Năstase, șeful secției resurse umane al Inspectoratului de Poliție Ungheni

Acolo i-am întâlnit pe Ion Sîrbu și Daniel Costiuc, elevi la Liceul ”Mihai Eminescu” din Ungheni. Au recunoscut că nu-și doresc, la momentul actual, să devină polițiști. Totuși, îi interesează specificul acestei profesii.

”Cred că am să aleg domeniul tehnologiilor informaționale. Mă văd pe viitor programator. De ce nu în poliție? Nu vreau să fiu legat de dosare, să-mi pun viața în pericol. Știm că angajații poliției asta și fac ori de câte ori merg într-o operațiune”, a recunoscut Ion.

Nici Daniel nu s-a arătat fan al profesiei de polițist și a explicat de ce: ”Salariul este mic. În plus, polițiștii își expun viața la un pericol mare. Nu se știe niciodată ce se poate întâmpla în orice moment”, după care a punctat: ”Eu cred  că voi alege economia”.

”Dacă e să facem o comparație cu anii 90’, acum avem mai puțini studenți la Academia de poliție. Cred că e vorba de spiritul civic, pe care tinerii de azi îl au mai slab dezvoltat. Cu ani în urmă, era mai pronunțat”, a comentat Sergiu Postolachi opiniile celor doi elevi.

De menționat că evenimentul a avut ca scop îmbunătățirea climatului între tineri, societate și poliție.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(89 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: