Deși m-am născut într-o Moldovă independentă, prin anii 90’, aici încă se mai simțea în aer  Uniunea Sovietică. Prin regiunea noastră, de lângă Prut, oamenii încă mai vorbeau rusa.

Pe când aveam vreo șapte – opt ani, toate rudele mergeau la Moscova. Pe la ”Mesager”, la postul național de televiziune, ascultau mai mult știrile în rusă. La un alt post de televiziune rusesc ne băgau informații propagandiste din Rusia.

Acum, tot ce zic, e Slavă lui Dumnezeu că lângă Prut recepționam și posturile de televiziune din România. Priveam și TVR 1, și TVR 2, astfel că am crescut cu Donald Duck, Chep și Dale, Tom și Jerry (personaje din desene animate), care mi-au colorat copilăria.

Vizionam diferite emisiuni culturale, de muzică și artă, care mi-au fost ca și ghid pentru limba română. Nu i-am înțeles niciodată pe oamenii care au învățat limba rusă cu sila, care socoteau ”copeicile” și care stăteau în rând la chefirul sau laptele în sticlă.

Și acestea sunt doar câteva exemple din trecut.

Nu am să-i înțeleg pe cei care lucrau și pentru leneși, iar într-un final li se împărțea în comun tot.  În linii generale, asta reprezenta comunismul din uniunea sovietică.

Totuși, eu nu m-am născut fără imunitate contra celor care confirmă că, datorită lor, noi trăim în pace și liniște, sau celor care spun că ne-au învățat multe. Eu am imunitate la astfel de oameni care încă au idei și viziuni sovietice.

Săptămâna trecută, am avut câteva controverse cu o doamnă care îi făcea cu ou și oțet pe ucrainenii care le-au arătat unor moldoveni ce înseamnă la modul cel mai serios ”panglica bicoloră”, supranumită pe la noi și ”de Colorado”, care, cică, ar reprezenta panglica lui Sfântul Gheorghe.

Această panglică a fost interzisă în Ucraina după conflictul din 2014. A fost un principiu sau un moft, e problema lor. Noi trebuie să le respectăm legile când mergem acolo.

Dar ce fac moldovenii noștri?  Trec prin Ucraina purtând  la mașină această panglică. Au fost opriți de ucraineni și băgați în sperieți, ca să le treacă dorul de o astfel de panglică, care nici măcar nu-i reprezintă ca popor.

Să continui cu acea doamnă care-i critica. I-am zis simplu că, atunci când mergi într-o țară străină, trebuie să fii foarte informat despre legile și cultura lor, despre acele legi scrise, dar și nescrise, ca să le respecți, să respecți poporul acelei țări.

Deși arăta bine și nici măcar nu era în vârstă, doamna, se pare, era prost informată. Mi-a pomenit dânsa de vreo facultate, cică ar fi făcut-o, dar mai mult decât să-mi slăvească Uniunea Sovietică și victoria asupra fascismului, nu a făcut nimic.

Până acum ziceam că nu mă pot supăra pe ei, căci le-au spălat creierii când erau tineri ca și noi. Dar mă întreb: substanță cenușie mai este? Oare nu se poate să te informezi, să analizezi, mai ales că acum atâta informație ne înconjoară.

Eu am crescut cu Chep și Dale ca să ajung să vreau să-l înțeleg pe Hitler și Stalin, dar l-am iubit întotdeauna pe Vieru.

Dar unii dintre  voi, cei care v-ați născut cu bolșevismul în cap și în sânge, nu ați încercat să-l înțelegeți măcar pe Vieru! Așa ați și rămas, purtând în piept panglici străine!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(80 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: