Și din nou au înflorit castanii la Ungheni, iar odată cu ei au răsunat din nou cântecele. Pe 13 mai, la Palatul de cultură  s-au adunat peste 20 de colective din instituțiile de învățământ artistic extrașcolar din Ungheni, Nisporeni, Ialoveni și Strășeni, la tradiționalul festival-concurs ”Înflorit-au castanii”, care a ajuns deja la ediția a zecea.

În scenă au evoluat ansambluri de vioriști, saxofoniști, fluieriști, pianiști, coruri, orchestre de muzică populară, estradă și de jazz.

”Festivalul ”Înflorit-au castanii” a început acum zece ani, grație unui proiect inițiat de Școala de muzică din Ungheni și o școală de muzică din Iași. Ulterior, am decis, împreună cu profesori de la serviciul metodic din cadrul Centrului de excelență în educația artistică ”Ștefan Neaga”, să-l continuăm, transformându-l într-un festival-concurs zonal. Ne dorim ca participanții să se călească într-o competiție sănătoasă, să creeze relații și să promoveze tot ce e autohton și frumos”, a declarat pentru ”Expresul” Galina Moraru, specialist principal la Secția de Cultură și Turism Ungheni.

În aceeași zi, a fost vernisată și o expoziție-concurs de compoziții plastice, sculpturi și artă decorativă, realizate de 20 dintre cei mai buni elevi de la Școala de Arte Plastice din Ungheni, dar și de la filialele din Sculeni, Cornești și Pîrlița.
Juriul i-a acordat premiul I lui Dumitru Flocea, în vârstă de 13 ani, elev în clasa a III-a la Școala de Arte Plastice din Ungheni, care meșterește din plastilină lucrări inspirate din istoria  antică, dar și din realitatea zilelor de azi.

La categoria ”Colective artistice”, Premiul mare i-a revenit fanfarei de la Școala de muzică din Nisporeni. Pe locul I s-a clasat orchestra ”Bravissimo” de la Școala de Muzică din Ungheni, corul claselor mari ”Elegie”, ansamblu de acordeoniști și saxofoniști de la aceeași școală.

Tot pe locul I s-a clasat și orchestra de muzică populară de la Ialoveni, corul ”Albinuțele” și ansamblul de violoniști de la Strășeni.

Și la secțiunea dansuri au fost toți buni, iar juriul a remarcat dansatorii de la două școli de artă coregrafică: din Cornești și Strășeni, cărora le-a acordat locul I.

”E foarte bine că se organizează acest festival, legat de castanii pe care îi aveți la Ungheni. Cred că e cea mai mare frumusețe a orașului. Iar festivalul îi mobilizează pe copii și îi învață a deprinde dragostea de frumos, de tradiții, muzică, pictură. Se vede că toți participanții sunt pregătiți, ceea ce e de apreciat”, a menționat Ion Dascăl, artist al poporului, prezent la eveniment.

În altă ordine de idei, dânsul a mărturisit că trece des prin Ungheni și, de fiecare dată, îl vede tot mai frumos. ”Aveți un oraș mai special decât celelalte. E curat și verde. E un oraș mai select”, a subliniat artistul.

”Frumusețea orașului Ungheni este prilejuită de aleea de castani, dar și de acest festival, care oferă o atmosferă de sărbătoare atât în oraș cât și în sufletele noastre”, a menționat și președinta raionului, Ludmila Guzun, după care a subliniat că-și dorește ca acest festival să aibă continuitate și, an de an, că participe la el tot mai mulți tineri talentați.
Festivalul – concurs ”Înflorit-au castanii” a fost organizat de Secția Cultură și Turism, împreună cu serviciul metodic din cadrul Centrului de excelență în educația artistică ”Ștefan Neaga”, în parteneriat cu Primăria Ungheni, sub egida Consiliului Raional Ungheni.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(102 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: