Ce ar însemna numărul 145? Pentru meșterul Nicolae Vieru din Meleșeni este un număr important, care arată câți moldoveni au murit zilnic pe front în ultimul an al celui de-al doilea război mondial.

La marginea satului Bravicea, în apropierea celor cinci flăcăi, uniți în ”Hora haiducilor” – așa se numește sculptura din piatră de aici, au răsărit chiar recent trei cifre ce fac împreună 145. Și ”Hora Haiducilor”, și 145 au fost realizate de cioplitorul în piatră și în lemn, Nicolae Vieru. Meșterul și-a întitulat lucrarea ”Între două focuri”.

Cifrele sunt din lemn, iar pe fiecare dintre ele este înscris câte iun număr. Astfel, pe cifra 1 este indicat anul 1944, pe cifra 4 – numărul 51.000, iar pe cifra 5 – anul 1945.

”51.000  înseamnă numărul moldovenilor căzuți pe front timp de un an, în perioada 1944-1945. Dacă e să facem un calcul matematic, adică să împărțim 51.000 la zilele unui an, rezultatul ar fi cam 145”, a explicat primarul de Bravicea, Alexei Zatic.

Autorul acestei idei este chiar Nicolae Vieru, dânsul fiind și președintele Asociației Obștești ”Obicei, tradiție, cultură”, care activează la Chișinău. ”Asociația inițiază construcția unui monument, pe care se vor regăsi numele celor 51000 de basarabeni căzuți în ultimul an de  război. Este o idee care a pornit de la mine. Ne dorim să promovăm cultura noastră, trecutul nostru. Nu ne putem permite să-i uităm pe cei care au căzut pe câmpul de luptă și nici măcar nu știm pe unde”, a explicat meșterul.

Potrivit dânsului, locul de la marginea satului Bravicea se va transforma, în timp, într-un complex memorial al ostașilor moldoveni căzuți în al doilea război mondial.

”Am ajuns să ni se fluture la nas cu acele ”panglici ale biruitorilor”, să ni se spună cuvinte înjositoare și umilitoare după mine: ”Spasibo dedu za pobedu”, ca să ni se demonstreze că suntem nimeni și nu ne știm eroii. De aici a și luat naștere ideea”, a mai adăugat Nicolae Vieru.

Chiar dacă este un început, și Alexei Zatic, și Nicolae Vieru, au dat asigurări că lucrările vor continua, că vor apărea noi monumente complexe și patriotice, dedicate culturii, tradițiilor și obiceiurilor noastre.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(183 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: