Zeci de tineri, viitori absolvenți și liceeni din patru raioane: Ungheni, Nisporeni, Călărași și Fălești, au avut o ocazie unică să se informeze despre bursele de studii existente în străinătate.

Asta, datorită Centrului ”Nexus” din Ungheni, care a organizat un seminar informativ, sută la sută gratuit, cu genericul: „Ia-ți bursa”.

Astfel, au fost  prezentate ofertele de burse și granturi disponibile pentru anii de studii 2017-2018 și 2018-2019.

”Este îmbucurător să văd atâția tineri, doritori de a afla despre oportunitățile de studii în străinătate. Sistemul nostru educațional nu mai poate activa într-un mediu restrâns și limitat. El e supus unui continuu examen al calității și competivității. Pentru a putea face față exigențelor, sistemul educațional și Ministerul Educației trebuie să ia în calcul factorul internațional. Mobilitatea academică presupune nu doar studii implementate într-o țară, dar, în același timp, oferă tinerilor posibilitatea de a cunoaște țara în care pleacă, tradiții, istorie și culturi noi”, a explicat Victoria Butmalai, consultant la Direcția relații internaționale din cadrul  Ministerului Educației.

Tinerii prezenți la seminar au aflat despre pașii ce trebuie făcuți pentru a depune dosarele, despre etapele și procedurile de participare la concursurile anunțate. Sunt multe programe, sunt multe oportunități.

Unul dintre programele cele mai populare la ora actuală este ”FLEX”. Sute de tineri, dornici să studieze în SUA, își depun dosarele an de an. Potrivit Danielei Butnaru, asistent de programe ”FLEX”, numai din Ungheni, în toamna anului 2015, au depus dosarele 89 de elevi, iar în 2016 numărul acestora a trecut de 100. ”Numărul aplicanților este în creștere și asta ne bucură”, a subliniat dânsa.

Cei prezenți s-au declarat mulțumiți de informația primită. ”Sunt interesată să merg la studii peste hotare. Venind aici, am obținut informațiile de care aveam nevoie. Mi-a părut util pentru tinerii care opteaza să facă studii de calitate. Acum știu unde să mă adresez, pentru a aplica la universitatea dorită ”, a spus Olivia Oleandră, elevă în clasa a XI-a la Liceul „Vasile Alecsandri” din Ungheni.

De menționat că partenerii evenimentului au fost: Ministerul Educației, Programul Erasmus+ în Moldova, Alianța Franceză, Centrul de Informații Universitare, Serviciul German de Schimb Academic (DAAD), Consiliile Americane pentru Educație Internațională (ACTR/ACCELS) și Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(63 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: