Citesc informația primită de la pompierii din Ungheni referitor la situația bisericilor din raion. Slută treaba cu regulile de protecție contra incendiilor. Cu siguranță, nici în celelalte raioane nu e mai strălucit. Și când mă gândesc că anul trecut am mers prin biserici și am văzut cum unii preoți se cruceau și se jurau că până la vară fac totul ca să fie bine.

Până în ziua de azi – dar suntem în secolul XXI! – nici o biserică din raion nu are instalație automată de semnalizare a incentiilor. Chiar e atât de scump să pui aceste instalații? Da oare viața oamenilor nu este mai scumpă?

Poate că o să-mi reproșeze cineva că mai înainte nu erau aceste reguli impuse de pompieri și oamenii au mers la biserică fericiți. Da, sigur, mai îninainte nici bisericile nu erau așa construite și prin interior amenajate ca să ia foc orice obiect de acolo.

De ce facem comparație cum a fost și cum e acum? Aici nu ne jucăm de-a ghicitul sau altceva. Aici e vorba de viața oamenilor. Majoritatea bisericilor nu au mijloacele primare de stingere a incendiilor, sfeșnicile nu sunt exploatate corect….

Cum se poate? Stau și mă întreb: înainte de a merge la biserică, la câte ”nu se poate” se gândesc oamenii? Da, bisericile impun reguli și interzic atâtea… Iar noi, enoriașii, de ce nu putem să impunem reguli pentru biserici, ca să fim acolo în siguranță?

De ce în societatea noastră nu funcționează lucrurile așa cum trebuie? De ani de zile pompierii  tot merg de la biserică la biserică și atenționează preoții, fac instruiri, le dau amenzi. Toate – pe alături.

Mă scuzați că am să fiu rea, dar l-am întrebat pe un pompier ce fac ca să stopeze această indiferență? Or, e nevoie de siguranță. Omul mi-a răspuns creștinește: ”Da ce poți să le faci decât să le aplici amenzi”. ”Păi bine, zic, fac bani la Paște și achită amenda, da viața noastră este pusă în pericol”.

Eu merg rar la biserică. Cu toate acestea, am credință în Dumnezeu. Dar mi-e frică că o zi poate fi fatală pentru unii.

Atunci când fețele bisericești susțin că creștiinii sunt din ce în ce mai indiferenți față de biserică, vă rog să spuneți cât de mult vă pasă de viața enoriașilor și cât de precauți sunteți când e vorba de reguli impuse de către cineva.

Da oare biserica, pe lângă un lăcaș sfânt, nu este și o instituție educativă? Da oare ea nu poate fi supusă unui control mai minuțios? De ce asociați credința cu faptul de a tăcea în fața preoților? Da oare atunci cînd viața oamenilor este sută la sută în pericol, nu merită se i se interzică funcționarea pînă nu se conformează normelor? De aici și începe lipsa de respect. Iar dumneavoastră doriți regulă în țară!

Biserica ar trebui să fie mai aproape de oameni, nu deasupra lor.

Iertată-mi fie părerea în săptămîna patimilor. Vă doresc cât mai multă siguranță în noaptea Învierii, Dumnezeu să ne păzească de tot. Un Paște liniștit vă doresc.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(67 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: