Expresul

Scopul lui: Jocurile Olimpice de iarnă din 2022

Dacă tinerii de vârsta lui Iulian Oprea încă mai merg la săniuș, pentru el sania a devenit cel mai preferat sport. Are doar 16 ani, este originar din satul Măcărești și învață în clasa a X-a la Liceul ”Vasile Alecsandri” din Ungheni.

Iulian este unul dintre cei trei moldoveni din cadrul Federației Naționale de Sanie din R. Moldova, care au participat – în premieră! – la  un stagiu de pregătire pentru sportul cu sania, numit ”Săptămâni de antrenament internațional”, desfășurat în toamna anului trecut.

”Cursurile au durat o lună. Prima săptămână ne-am antrenat în Germania, apoi în Norvegia, Letonia”, povestește Iulian, accentuând că a avut șansa să viziteze 11 țări – o experiență pe care nu o va uita ușor.

Se pare că Iulian a pășit cu dreptul în acest sport, atât de rar practicat pe la noi. După o lună de antrenamente, s-a clasat pe locul I la categoria sa de experiență. O lună în cadrul ”Săptămânilor de antrenament internațional” l-a ajutat mult și l-a făcut să revină acasă cu performanțe.

Contactat de noi, Bogdan-Ernest Macovei, antrenorul lotului național la sanie, ne-a spus că e satisfăcut de realizările lui Iulian. Mai mult, dânsul ne-a explicat și ce înseamnă de fapt acest stagiu pentru tineri:”Este vorba despre o școală de sanie. Am organizat o întrecere între noi, grupa în care se antrenau reprezentanți din mai multe țări, care nu au posibilități de dezvoltare la ei acasă. Iulian s-a descurcat foarte bine. Este o realizare enormă pentru el și pentru noi, ținând cont că, după o lună de antrenamente, deja putem lua parte în circuitul Cupei mondiale”.

Cum a început?
 În urmă cu trei ani, Iulian a aflat despre acest sport de la colegul său, Ion Șișcanu, care deja îl practica. Și-a zis atunci de ce să nu încerce și el? La acea vreme, nu erau locuri disponibile în lot. Iată că a venit anul 2016, când Ion l-a anunțat că ar putea fi inclus și el pentru antrenamente în cadrul ”Săptămânilor de antrenament internațional”.

Zis și făcut. Apropo, selectarea participanților la aceste antrenamente s-a făcut la propunerea sportivilor cu experiență. Pentru viitor, însă, selecția se va face în școli, pentru a forma o echipă cu șanse de calificare la Jocurile Olimpice de iarnă din Beijing din 2022.

În prezent, Iulian se află în Letonia, unde se pregătește pentru Campionatul Mondial. A participat și la Cupa Mondială, ce s-a desfășurat în Austria, Letonia și Germania. Astfel, Iulian a început să adune puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice din Beinjing. ”Visul și aspirațiile mele sunt acolo”, a subliniat sportivul.

(45 vizualizări)