Expresul

Lacrimile și of-urile unui primar

În fotografie: Vera Buga, primarul orașului Cornești

După cinci luni de muncă la renovarea stadionului din orașul Cornești, grație unui proiect finanțat de Guvernul Poloniei și susținut prin contribuția populației, s-a găsit cineva care a scuipat în sufletul corneștenilor, care și-a bătut joc de munca depusă.

În noaptea de 7 spre 8 septembrie, a fost deteriorată o porțiune din gardul de plasă instalat recent în jurul stadionului. O săptămînă mai tîrziu, au fost scoase porțile…

”În ziua în care am fost anunțată despre vandalizare, m-am așezat, fără a scoate un cuvînt, și am început a plînge”, a recunoscut primarul Vera Buga.

Ulterior, și-a dat seama că sănătatea e mai scumpă. S-a calmat și a început să acționeze. A depus o plîngere la poliție, în speranța că făptașii vor fi găsiți.

De hramul localității, pe 18 septembrie, profitînd de faptul că la casa de cultură s-a adunat un public numeros, li s-a adresat cu îndemnul: ”Opriți-vă!”.

”Mulți, poate, m-au criticat că am ales anume în zi desărbătoare să spun asta. Dar alt prilej nu am avut, mai ales că în sală erau mulți tineri”, a explicat dînsa.

Amarul din suflet nu i-a trecut. ”Am ajuns la concluzia că pentru tinerii noștri nu trebuie de făcut nimic”, ne-a spus indignată Vera Buga, după care a continuat: ” De ani buni nu s-a făcut nimic în Cornești. Acum că se face, dar oameni de rea credință găsesc metode pentru a distruge. Îmi pare rău. Nu știu de ce au făcut-o: ori cineva are ceva cu mine personal, ori cu toată lumea”.

Și totuși
Stadionul va fi inaugurat oficial pe 31 octombrie.

În plus, se prefigurează alte două proiecte, susținute financiar de Fundația Comunitară Ungheni.

Anunțul că finanțarea a fost aprobată a venit chiar în ziua în care fusese vandalizat stadionul.  ”Eram atît de indignată, încît nici nu vroiam să mai fac ceva. Sincer vă spun: că stăteam la dubii”, a recunoscut Vera Buga.

A avut, însă, puterea să meargă și să semneze contractual de implementare a proiectelor. Primul presupune instalarea, de-a lungul străzii centrale din Cornești, a 30 de coșuri de gunoi. Valoarea acestuia e de 18400 de lei, dintre care 8400 – din bugetul primăriei și contribuția oamenilor.

Cel de-al doilea proiect se referă la satul Romanovca ce intră în componența primăriei orașului Cornești. Aici urmează să fie amenajat un teren de joacă pentru copii, iar costul proiectului e de 14 mii de lei.

”Încercăm să educăm populația, dar am impresia că degeaba. Mulți deja m-au și întrebat pentru ce e nevoie de coșuri de gunoi. Dar imaginați-vă cît de bine va arăta strada. Sperăm că va fi și ordine”.

Apropo, făptașii încă nu au fost identificați. ”Eu îmi doresc foarte mult să aflu cine a făcut această faptă urîtă și de ce a făcut-o. Chiar voi păstra anonimatul persoanei care îmi va spune”, a mai spus primarul, după care a pus punctual pe I: ”Tot ceea ce facem, facem pentru comunitate și ar fi bine ca nimeni să nu uite aceasta”.

(10 vizualizări)