În fotografie: Standul dedicat orchestrei ”Ciobănaș”
În fotografie: Standul dedicat orchestrei ”Ciobănaș”

Instrumente muzicale, diverse fotografii, diplome și medalii și-au găsit locul la Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași. Toate se referă la celebra orchestră de muzică populară ”Ciobănaș” din Călărași, care, în acest an, marchează 69 de ani de la fondare.

”Mulți ani la rînd, orchestra ”Ciobănaș” a dus faima Călărașiului în toată lumea. De aceea ne-am și gîndit că merită să-i dedicăm un loc special în muzeul nostru”, a declarat pentru ”Expresul” Mariana Iurcu, custode și ghid la muzeu.

Astfel, a fost amenajat un stand, unde se regăsesc documente și fotografii devenite deja istorie. În plus, la muzeul din

Călărași se păstrează și mobilierul fondatorului tarafului, Grigore Dovidzon. Chiar dacă este evreu de etnie, a ținut mereu la cultura și folclorul plaiului unde s-a născut și a fost educat. De notat că o parte dintre lucrurile ce au aparținut lui Grigore Dovidzon au fost găsite și adunate chiar de lucrătorii muzeului. Cea mai mare parte, însă, a fost donată de către Valentin Lungu, unul dintre soliștii tarafului de odinioară.

Lucrătorii muzeului își propun ca aici să existe o expoziție permanentă, dedicată orchestrei ”Ciobănaș”, astfel că oricine poate veni oricînd să ia cunoștință de istoria colectivului, să facă o incursiune în trecut și să-și aducă aminte de momentele de glorie ale ansamblului, cînd membrii lui încîntau auzul tuturor.

”Acum, pe timp de vară, revin acasă conaționalii noștri, aflați la munci în străinătate. Și ei ar putea veni la muzeu să ia cunoștință de istoria orașului nostru”, a menționat Mariana Iurcu.

Apropo, în holul muzeului din Călărași este prezentată întreaga istorie a orașului. Iar parte a acestei istorii este și taraful ”Ciobănaș”. ”E o istorie, creată de cîțiva evrei, pe care ei ne-au lăsat-o moștenire nouă, călărășenilor”, a subliniat ghidul, după care a continuat: ”Nouă nu ne rămîne decît să menținem vie aceatsă istorie, să n-o dăm uitării”.

Standul dedicat orchestrei ”Ciobănaș” conține imagini de pe timpuri, din 1947 pînă în 1988. Atît Grigore Dovidzon, cît și alți muzicanți talentați, tot de etnie evrei, au emigrat, ulterior, în Israel.

În prezent, orchestra de muzică pupulară ”Ciobănaș” activează pe lîngă casa raională de cultură și are titlul de ”model”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(33 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: