veronica goreaOrice profesie ne-am alege, trebuie și sîntem datori să-i facem față. Fie că e acea profesie, visată din copilărie, fie că e aleasă de părinți sau de nevoile care ne urmăresc azi, un lucru e clar: e necesar să o facem cu demnitate, ca mai apoi să nu fim judecați.

De mai multe ori, am ocazia să întîlnesc persoane care nu sînt la locul potrivit. Poate că vina e a angajatorului, care ar trebui să aibă anumite cerințe față de angajați. Să atragă atenția, mai ales, la bunul simț, educația, amabilitatea celui pe care-l angajează, ca acesta să poată vorbi cu oamenii – în special, dacă e la un post de muncă unde contactezi cu oamenii.

Voi vorbi azi de deservirea în restaurante, pub-uri sau cafenele.

Îmi dau seama că meseria de chelner sau barman nu e ușoară. Dar de asta și există un filtru – pentru a-i alege pe cei mai buni, care pot face față provocărilor. Oamenii sînt diferiți, au mofturi și pofte diferite, iar tu ești cel care le stă la dispoziție. Așa e funcția ta. Munca l-a facut pe om și îl menține om.

Dar să revin la deservire. Deși îmi place să-mi prepar cafeaua singură, mai merg prin oraș să o beau. Pot număra pe degete locuri unde ești servit cu plăcere. În rest, chelnerii parcă-s săturați de viață și ți-ar turna cafeaua în cap, dacă nu ar avea nimic de pierdut. În unele cazuri chiar sînt obraznici.

Poți face o comandă și să ți se aducă alta, modificată după placul lor. Vă dau exemplu: am cerut un capucino natural, dar mi s-a adus solubil, cică, ”nu mai avem natural”. Poți cere clătite cu banane ca să ți se aducă cu mere, pentru că s-au terminat bananele.

Sînt om și înțeleg, dar oare nu pot fi anunțată de acest fapt, da oare nu e normal să vii să spui că bananele s-au terminat? Dacă vreau, o să-mi iau cu mere, dacă nu, atunci e alegerea mea.

La fel și cu ceaiul pe care l-am comandat. După ce i-am făcut observație chelnerului, mai nu mi l-a aruncat între ochi. Eu i-am vorbit cu calm, iar el – în cel mai urît mod.

O altă problemă e cu echilibrul de preparare a mîncărilor. Ca să fiu înțeleasă, voi aduce un exemplu. În mod normal, somonul se prepară mai greu decît pieptul de pui, dar noi avem localuri, unde, dacă vei comanda și una și alta, somonul îți va fi adus peste 20 de minute, iar pieptul de pui – peste vreo 40 de minute. De ce?

Bună ziua și la revedere – e simplu parcă. Folosiți-le, ajută! Eu le aud rar de tot.

Poate că unele probleme apar din lipsa personalului calificat. Cred, totuși, că cele mai multe sînt pentru că nu-s oameni potriviți la locul potrivit. Chiar dacă, la moment, puțini sînt cei care întorc spatele unui sau altui local pentru că nu au fost deserviți corespunzător, cu timpul numărul acestora se va mări.

(1 vizualizări)

Tags: ,

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: