This website uses cookies

We use cookies to personalize content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you've provided to them or that they've collected from your use of their services. Please read more at our privacy policy page.Expresul

Legămînt: Ci să nu închideți cartea/…S-o lăsați așa deschisă…

La începutul lunii mai a fost instalată o carte. O carte imensă, cu dimensiunea de 1,2 x 0,9 metri.

S-a întîmplat la Călărași, chiar în fața clădirii Consiliului raional. E o carte neobișnuită, confecționată din piatră de Cosăuți, care a costat peste 12 mii de lei.

Se pare că președintele raionului, Sergiu Artene, a vrut ca această carte să fie o mare surpriză pentru călărășeni. Dînsul a venit cu ideea, pe care a preluat-o din orașul german Buhl, înfrățit cu raionul Călărași. Dînsul a căutat sponsori. Dînsul a insistat ca ideea să fie materializată într-un timp cît mai restrîns.

”Este un cadou, dar și un mesaj către tînăra generație ca să citească cît mai mult. Or, fiecare filă citită se așează sub picioare, asigură o altă înălțime a înțelepciunii”, a explicat Sergiu Artene, după care a accentuat: ”Doar prin lectură putem să facem deosebirea dintre bine și rău, prin lectură putem alege grîul de neghină”.

Oricine se apropie de cartea-monument poate citi celebrele versuri din poezia ”Legămînt” de Grigore Vieru, o poezie dedicată lui Mihai Eminescu. Este, de fapt, un testament spiritual pentru urmași: ”Ci să nu închideţi cartea/… S-o lăsaţi aşa deschisă,/ Ca băiatul meu ori fata/ Să citească mai departe…”.

Cel care a oferit banii pentru edificarea cărții este un călărășean stabilit cu traiul în Franța – Vitalii Lozovan. Consiliul raional Călărași a acoperit cheltuielile pentru inscripție – circa 2000 de lei.

(408 vizualizări)