This website uses cookies

We use cookies to personalize content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you've provided to them or that they've collected from your use of their services. Please read more at our privacy policy page.



Expresul

Aveți grijă cum aranjați masa de revelion! – Sfatul specialistului

Imagine simbol: www.linella.md

Aranjarea mesei de revelion este un element important, dacă vreți să creeați o atmosferă de sărbătoare și să vă impresionații invitații. Trebuie să vă planificați din timp cum o veți aranja. Maria POSTOLACHI, administratoarea restaurantului ”Magadan” din Ungheni, ne explică cîteva detalii importante, dacă ne dorim să avem o masă bine aranjată de sărbători.

Care este culoarea anului 2016 pe care o vom folosi pentru aranjarea mesei?

Este bine să folosiți culoarea roșie la accesorii. Se spune că această culoare ne scapă de ghinion și conferă energie pozitivă. Vor fi de culoare roșie lumînările și șervețelele de masă. Neschimbată rămîne fața de masă, care trebuie să fie neapărat albă. Ca să aveți cu ce combina, acest roșu de pe masă, puneți jucării roșii pe brad, dar nu faceți exces.

Care sînt elementele cărora trebuie să le dăm atenție?
Fața de masă este foarte importantă. Ne pare simplu și credem că putem alege orice, dar nu e chiar așa. Ea trebuie să arate decent, frumos, bogat și să fie statică. E important să fie din pînză naturală, pentru că, de obicei, cele sintetice se iau după invitați cu tot cu tacîmuri. Și. repet: la o astfel de sărbătoare, culoarea feței de masă trebuie să fie albă. Șervețelele de masă sînt un element ce adaugă nuanță. Găsim modalități creative de a le prezenta. Cel mai comun ar fi inelul pentru șervețele, dar vă puteți gîndi și alte aranjamente.

Cum alegem tacîmurile?

Tacîmurile trebuie să fie simple, fără imprimeuri. În nici un caz nu trebuie să difere unul de altul. Nu poate fi nici cuțitul și furculița din diferite seturi. E o greșeală! Important e să fie comode și nu din cele pe care să-ți fie frică să pui mina. Invitatul trebuie să se simtă liniștit și comod. Farfuriile trebuie să fie albe, de porțelan. Cele din sticlă, tot albe, se pot sparge ușor, la o simplă tăiere de cuțit sau furculiță. Ar fi bines ă optăm pentru culoarea albă și la pahare.

Accesoriile sînt binevenite?

Nu trebuie să uităm de accesoriile specifice sărbătorii, care înveselesc orice masă și lasă amintiri de neuitat. Asta, sigur, dacă aveți suficient loc pe masă, în așa mod încît să nu îi incomodați pe invitați. Nu trebuie să încărcați masa cu accesori multe, lumînările pot fi suficiente. Anul care vine e Anul maimuței, așa că e bine să avem pe masă cît mai multe fructe și ciocolate.

Mîncarea cum va fi aranjată pe masă?

Comod și în nici un caz farfuriile una peste alta, așa cum le place moldovenilor. Eu aș opta pentru platouri mari. Arată bine și masa nu e atît de încărcată, iar în aceste platouri găsim diferite feluri de mîncare. Sticlele de șampanie sau alte băuturi vor sta la un colț de masă și nu la mijloc.

Ambianța de exterior?

Fie că e acasă sau în restaurant, masa de sărbătoare trebuie să fie amplasată într-un loc cu multă lumină. Anume lumina dă un aer de sărbătoare. În plus, oamenii își fac fotografii, așa că au nevoie de lumină bună. Și pentru ochi e bine, la miezul nopții te ține încă treaz. Dacă mai adăugăm și o muzică bună, atunci reușita e asigurată. La începutul mesei muzica trebuie să fie relaxantă.

Sfatul specialistului

Sărbătoriți frumos și cu stil. Folosiți cea mai bună veselă și tacîmuri, aranjați o masă pe cinste.

(16 vizualizări)