ciineAvea coada și urechile tăiate, maxilarul – strîmb și… doar cîțiva dinți. A intrat în curtea unui locuitor al satului Todirești, abia împlecitindu-și lăbuțele. S-a culcat, fără pic de vlagă, într-un colț. Micuț, slab… Abia de mai răsufla. Era un cîine maidanez, pe care oameni – oare oameni îi poți numi? – l-au chinuit, și-au bătut joc de el.

Atitudine… americană
Norocul lui a fost că a dat peste el Meg Hän, o voluntară a Corpului Păcii, care a venit la Todirești tocmai din Statele Unite ale Americii. ”Cînd l-am văzut ghemuit în curte, am crezut că e mort”, ne-a spus.

L-a luat în casă, l-a hrănit, l-a spălat. ”Acest gen de cruzime asupra animalelor este inacceptabil pentru mine. Sînt foarte tristă”, a recunoscut. Încearcă, totuși, să înțeleagă de ce se întîmplă asemenea lucruri. A găsit și o explicație: ”Viaţa în Moldova este grea, astfel că și animalele, în special cîinii, au de suferit. Suferă din cauza neglijenței oamenilor”.

Meg nu a putut să rămînă indiferentă. A luat cîinișorul și a mers cu el la Ungheni, la un medic veterinar. ”L-am salvat şi încerc să-l ajut. În cultura noastră americană cîinii sînt foarte importanți, sînt considerați membri ai familiei şi tratați cu respect şi dragoste”, spune.

Nu va renunța la el. Deja l-a adoptat și dă asigurări că va avea în permanență grijă de cîine, mai ales că și familia care a găzduit-o la Todirești s-a arătat deschisă și înțelegătoare.

I-a găsit și un nume
A venit pe neprins de veste în viața ei. ”Sînt fericită să-i urez bun venit în familia mea”, a declarat Meg. Și, pentru că a devenit membru al familiei sale, i-a găsit și un nume.

Deoarece, așa cum am menționat, cîinele e aproape fără dinți – doar unul iese în evidență, un dinte din față, familia gazdă i-a propus să-l numească Zubik, ceea ce ar însemna, din rusă în română, ”Dințișor”. I-a plăcut cum sună și a acceptat, doar că l-a adaptat pentru engleză – Zubick. Așa va fi scris în pașaportul pe care urmează să i-l facă. ”În ciuda aspectului său jalnic, Zubick este iubitor şi învață totul foarte repede. Merită mult mai mult decît a avut pînă acum”, ne-a mai spus tînăra americancă.

După ce îi va expira termenul de ședere în Moldova, își va lua prietenul patruped cu ea în SUA.

Puncte de vedere
L-am contactat telefonic pe primarul de Todirești, Victor Baltag, ca să-i aflăm părerea privind situația cîinilor din teritoriu. E și acesta un indicator important al culturii nostre. Dînsul a recunoscut că nu cunoaște nimic despre acest caz concret. Referindu-se, însă, la cîinii vagabonzi, a spus că la Todirești nu prea există această problemă.

”Nu sînt așa mulți”, a specificat, după care a continuat: ”Nu trebuie să chinuim sau chiar să omorîm cîiini. O soluție ar fi deschiderea unui adăpost pentru ei undeva, la Ungheni, unde aceștia ar putea fi îngrijiți”.

Viorica Echim, farmacistă veterinară din Ungheni, susține, la rîndul ei, că lasă mult de dorit cultura noastră, în special în atitudinea față de animalele de companie. Sînt mari rezerve în acest sens. Și Meg Hän crede că în Republica Moldova lipsește ”o bună administrare în legătură cu animalele”.

”Știm cu toții că există cazuri cînd animalele sînt maltratate. Totuși, am observat că, de la o vreme, oamenii, atît de la oraș, cît și de la sate, sînt mult mai interesați de sănătatea animalelelor de companie. Sigur, mai puțin ca în alte țări, unde aceste animalele sînt foarte importante și oamenii au foarte mare grijă de ele. Dar s-a făcut un pas înainte și la noi”, a spus, la final, Viorica Echim.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(1 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: