Expresul

Reporteri pentru o zi la o curățătorie ecologică

În fotografie: Sergiu Scutaru le arată copiilor cum are loc procesul tehnologic la curățătorie.

Doisprezece copii de la Școala de vară ”Un zîmbet colorat” au fost pentru o zi reporteri. Înarmați cu întrebări, entuziasmați și dornici de a cunoaște, pornesc  în vizită la curățătoria ecologică a omului de afaceri din Ungheni, Sergiu Scutaru.

”Ce înseamnă o curățătorie ecologică?”,  ”Cum funcționează?”… Copiii vor să știe totul.

Imediat ce au ajuns la destinație, curiozitatea a pus stăpînire pe ei. Priveau încîntați la mașinile de spălat imense, așa cum le-au catalogat ei, la mașinile de uscat, de călcat. Priveau cu admirație la  doamnele amabile de acolo, care le zîmbeau.

Sergiu Scutaru , patronul curățătoriei, le este ghid. Le face o mică excursie prin toate încăperile, le explică amănunțit, pe înțelesul lor, în ce constă ciclul tehnologic. ”De la aceste mașini de spălat mari, unde punem materia primă, adică hainele sau cearșafurile, pînă la uscarea și călcarea lor e un drum foarte lung”, le spune dînsul.

Copiii devin și mai curioși.

Într-o altă încăpere, vedem numeroase perne puse una peste alta. Unele sînt încă vechi și gata de a intra în procesul de curățare. Altele stau deja ”cuminți”, cu fețe noi. Parcă sînt mai vesele.  ”Voi pe ce dormiți acasă?”, îi întreabă pe copii antreprenorul.  Răspunsul a urmat imediat: ”Pe perne!”. Iar Sergiu Scutaru începe să povestească povestea pernelor aflate la curățătorie:

”Oamenii le aduc aici, iar noi le curățim. Mai întîi, tăiem coșurile, scoatem penele, care merg, ulterior, în acest aparat. E o mașină unde sînt curățate foarte bine, unde sunt scoase toate bacteriile și microbii din ele, astfel ca voi să puteți dormi liniștit”.

Pentru a fi mai explicit, le arătă o grămadă de gunoi – iată cîtă murdărie iese din perne. Nu e chiar plăcut să privești această imagine. În schimb, a fost de învățătură pentru copii. Cu toții au spus că vor merge acasă și, împreună cu părinții, vor  aduce neapărat pernele la curățătorie.

Sergiu Scutaru le povestește și despre substanțele ecologice care se folosesc pentru spălare, accentuînd că apa cu care se spală aici nu este toxică, chiar dacă sînt utilizați diverși detergenți. Nu sînt substanțe chimice! ”Cu această apă poate fi udată și grădina”, spune dînsul. Iar copiii se utiă cu admirație la el.

Mai departe, ei dau de o mașină de călcat. Nu este una oarecare. E o mașină mare, la care poți călca cearșafurile.

Foarte interesantă e procedura: în cîteva clipe, cearșaful iese ca nou-nouț.

Ajungem într-o altă încăpere. Aici sînt călcate, într-un mod cu totul special, rochiile de mireasă. Hainele gata spălate și călcate sînt împachetate și pregătite să fie returnate clienților. E punctul final în acest proces de curățire și reabilitare a hainelor.  Sergiu Scutaru dă asigurări că aici se muncește cu suflet, ca fiecare persoană să rămînă cu adevărat mulțumită.

Copiii, însă, mai au multe întrebări. Cu toții sînt invitați în biroul administratorului. Într-o atmosferă mai relaxată, cu dulciuri și fructe în față, ei îl asaltatează cu întrebări care mai de care interesante și chiar amuzante: începînd de la copilăria sa și pînă la funcția pe care o are azi. Adevărați reporteri, ce mai!

(17 vizualizări)