În fotografie: Liza Mămăligă
În fotografie: Liza Mămăligă

Produce săpunuri naturale din miere, ceară și propolis, pe care le vinde apoi pe rețelele de socializare. Se întîmplă într-un sat din raionul Ungheni.

Producătoarea acestor săpunuri este o tînără apicultoare, în vîrstă de doar 26 de ani. Se numește  Liza Mămăligă și este din Todirești. De cîțiva ani are propria afacere în domeniul apiculturii, iar de cîteva luni a început să producă și săpunuri organice.

După absolvirea Academiei de Studii Economice din Moldova, Lizei i s-a părut banal să lucreze undeva ca o simplă angajată. Dornică de a cunoaște și a inventa, în anul 2012 ea urmează un curs de instruire în orașul Hamburg, Germania, la ”The DO School”, o școală care instruiește tineri și-i ajută să-și transforme ideile în acțiune. Acolo a început să-și planifice afacerea. A obținut un grant de trei mii de euro, bani din care a cumpărat 50 de stupi de albine. În familia ei apicultura e deja o tradiție. Tatăl Lizei, Anatol, s-a ocupat timp de 30 de ani cu apicultura, iar ea a decis să continuie ceea ce a început tat și, dacă se poate, să dezvolte afacerea. Iată că îi reușește.

Pe lîngă mierea, pe care o vinde angro, și produsele apicole pe care le vinde la diverse tîrguri, ea a început să producă și să vîndă săpunuri ecologice. Ideea i-a venit în luna noiembrie 2014, după ce a participat la un forum al tinerilor apicultori în Chișinău. Acolo a avut parte de schimburi de experiență, de idei inovative. Cu doar două luni în urmă, a lansat prima partidă de  săpunuri organic.

”M-am gîndit ce aș mai putea face ca să dezvoltăm apicultura. A apărut ideea de a face produse alternative, care să conțină miere, ceară, propolis… Așa am ajuns să încerc producerea săpunurilor organice”, povestește Liza Mămăligă. Tînăra spune că nu este dificil, doar că e costisitor, pentru că toate produsele sînt naturale.

”Deși, la ora actuală, un astfel de săpun costă 50-70 de lei, noi le vindem la prețul de 15 lei pentru 100 de grame.

Vrem, deocamdată, să le promovăm, să fie accesibile pentru oricine. Nu dorim să facem din ele produse VIP, foarte sumpe”, accentuează Liza, după care specifică: ”Toate produsele le luăm din prisaca noastră. Săpunul este natural sută la sută. E foarte bun, pentru că nu usucă pielea. Dacă-l folosești o perioadă mai îndelungată, nu mai ai nevoie de cremă de mîini sau de față”.

Acest săpun nu are forme perfecte, arome și culori diverse. Dar e foarte sănătos. Miroase a ceară, are o culoare fină și, cine știe, poate, în scurt timp, va fi la mare căutare, căci, vorba Lizei: ”Noi venim să aducem oamenilor produse naturale și să-i facem să conștientizeze că trebuie să contribuie la ameliorarea situației ecologice, dar și să consume produse de calitate”.

Chiar dacă are în grija sa 200 de stupuri de albine, chiar dacă administrează o întreprindere, îi ajunge energie și pentru a participa la diverse tîrguri, expoziții, forumuri, să învețe în permanență. Nu are de gînd să se oprească la cele obținute. Următorul pas va fi producerea dulciurilor pentru copii. Cu siguranță, va veni și cu alte oferte, pentru că știe ce vrea și știe cum să-și realizeze ideile.

P.S. Liza Mămăligă a fost inclusă, la finele lunii mai, într-un top, numit sugestiv ”150 de moldoveni”, realizat de una dintre băncile comerciale de la noi.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(3 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: