Expresul

Mai bem apă din fîntîni?

Imagine simbol: ro.wikipedia.org

Pe 22 martie, întreaga omenire a marcat Ziua mondială a apei. E oare de calitate apa pe care o bem? Ce ne-au răspuns specialiștii, vedeți în rîndurile ce urmează.

Gunoiștile – dușmanul apelor noastre
Potrivit lui Sergiu Malenda, medic igienist la Centrul de Sănătate Publică din Ungheni, în momentul de față, 50 % din populația raionului folosește apă din fîntîni și 50% – apă din sursele centralizate. ”Lumea încă mai consumă apa din fîntîni, chiar dacă peste 80% din acestea sînt poluate cu nitrați, apa este mineralizată excesiv, conține agenți microbiologici”, a subliniat dînsul. Situația cea mai deplorabilă, potrivit lui, este în satul Bușila, dar și în localitățile din zona Culei.

În cazul în care unica sursă este, totuși, fîntîna, medicul igienist are o recomandare: consumați doar apă fiartă. În plus, oamenii ar trebui deja să se gîndească să efectueze acum, în sezonul de primăvară, profilaxia fîntînilor, adică să le curățe, să le dezinfecteze. Nu trebuie de uitat nici de izvoarele ce alimentează sursele centrale. Și acestea trebuie curățite. O atenție sporită trebuie să fie acordată gunoiștilor care, susține specialistul, reprezintă un mare pericol pentru apa potabilă. ”Chiar aflîndu-se la sute de metri de izvor, gunoiul își ”lasă amprenta” asupra apei pe care o consumăm și nu poate decît să dăuneze sănătății fiecăruia”, a conchis Sergiu Malenda.

Apa din fîntîni deja nu-i de băut!
Grigore Ciurcă, medic-șef la Centrul de Sănătate Publică din Călărași, susține că, din punct de vedere al parametrilor chimici, calitatea apei nu s-a îmbunătățit. ”Putem polua apa foarte ușor, dar, iată, de curățit e cam greu. Din nefericire, chimicalele folosite în sol au capacitatea să migreze și, într-un final, ajung la apele freatice, poluîndu-le”.
Și la Călărași aproape jumătate din populația raionului continuă să consume apă potabilă din  fîntîni, o apă care, în foarte multe cazuri, nu corespunde standardelor. ”Oamenii au rămas la ideea și stereotipul că apa din fîntîni e bună pentru băut și prepararea mîncărurilor, iar cea din apeducte e bună doar pentru spălatul rufelor. Ei nici măcar nu dau atenție faptului că 87% din fîntîni sînt poluate cu nitrați, iar apa acestora este foarte dură”, adaugă medicul, subliniind că cel mai bine pentru sănătatea populației e să folosească apa din sursele centralizate. Apa din fîntîni, potrivit lui, ar putea fi folosită pentru irigarea grădinilor.

Nu sîntem printre cei mai buni la capitolul apă calitativă
La Nisporeni situația pare să se mai amelioreze, deși Ion Ciubotaru, șeful Centrului de Sănătate Publică, nu pare entuziasmat. ”Situația este stabilă, comparativ cu anii precedenți. Parametrii chimici și microbiologici nu sînt în creștere. Dar, în comparație cu alte raioane, nu sîntem cu cea mai calitativă apă”, a subliniat dînsul. Potrivit datelor oferite de el, 68% din populația raionului utilizează apa din fîntîni și din izvoare. Doar 32% beneficiază de apă din surse centralizate. Și la Nisporeni, afirmă Ion Ciubotaru, fîntînile sînt, în majoritate, poluate.

(21 vizualizări)