În fotografie: Doctorul Nicolae Moraru
În fotografie: Doctorul Nicolae Moraru

S-a pierdut firul grijii și responsabilității
”O mamă și un copil sănătos – mai mare bucurie nu există”. Cu aceste cuvinte ne-a întîmpinat șeful maternității din Ungheni, Nicolae Moraru. L-am rugat să ne vorbească despre cît de pregătite sînt gravidele pentru a naște, dar și pentru primele zile de după naștere. În acel moment, l-am văzut trist și puțin indignat. Ne-a spus că unele femei gravide sînt lipsite de responsabilitate.

”Cîndva, existau peste tot școli ale mamei și copilului. Femeile gravide se adunau de două ori pe săptămînă, iar specialiștii le explicau de ce trebuie să te adresezi medicului chiar din primele săptămîni ale sarcinii, ce analize trebuie să faci, cînd și cum trebuie să mergi la medicii specialiști, cînd e bine să faci ultrasonografia. Femeile primeau toată informația necesară și foarte utilă de altfel. Cel mai important, însă, era că gravidele erau învățate cum să se comporte cu nou-născutul chiar din prima clipă”, povestește doctorul. După o mică pauză, continuă: ”Acum ce avem? Un haos total. Femeile gravide sînt în evidența medicilor de familie, cu ele nu lucrează nimeni, dar nici ele nu-și manifestă interesul. S-a pierdut firul grijii și responsabilității. Multe se conduc după principiul: au născut și altele, am să nasc și eu”.

În migrație
Din spusele medicului, migrația femeilor însărcinate este, la ora actuală, o mare problemă  și destul de frecventă. O parte dintre ele pleacă la lucru peste hotare, nu se gîndesc aproape deloc la sarcina lor și nici la sănătatea bebelușului care urmează să apară pe lume. Nu fac analizele necesare, nu se află în grija vreunui medic. Revin acasă cînd trebuie să nască.

”Vin de la Moscova, din Italia, Grecia, unde au lucrat pînă aproape de finalul sarcinii. Aici, la noi, nu cunosc altceva decît drepturile lor. Pentru personalul medical e destul de greu să lucreze cu astfel de mame. Nu există analize făcute, nu au trecut examenele medicale necesare. Avem cazuri cînd ne trezim cu gravide gata-gata să nască, cu probleme serioase de sănătate. Pînă și cu boli venerice am depistat”, spune Nicolae Moraru, apoi concluzionează:

”Unicul lor scop este să le fie bine. Nu le pasă ce se poate întîmpla cu bebelușul. Nu le interesează în ce situație îi pun pe medici”.

Potrivit doctorului, cele mai frecvente boli cu care vin gravidele sînt cele cu transmitere sexuală și, în cele mai multe cazuri, sifilisul. ”Încercăm să le explicăm ce au și care sînt consecințele. Dar majoritatea nu prea acordă atenție”, mai spune dînsul.

Mare interes nu e
Deși, imediat ce intră în maternitate, atît cu gravidele, cît și cu proaspetele mămici lucrează întreg personalul, se pare că cel mai important, totuși, este instinctul responsabilității.

Nicolae Moraru dă asigurări că și surorile medicale, și moașele, și doctorii le explică în permanență cum să se comporte, cum să-și alăpteze bebelușul, cum să-l învelească, cum să-l culce. ”De fapt, sînt chestii elementare, pe care femeile ar trebui să le cunoască nu după ce nasc copilul, dar înainte de a naște”, afirmă dînsul. ”Din păcate, nu prea observăm mare interes din parte aunor femei”, subliniază doctorul.

”Eu nu vreau operație, eu vreau cezariană!”
Pare amuzant, dar medicul Nicolae Moraru nu se prea grăbește să zîmbească… ”Mai vin și femei cărora nici prin cap nu le trece ce ar însemna o cezariană, dar ele vor cezariană. Le zic: bine, dacă doriți să nașteți prin operație, e alegerea dumneavoastră. Imediat apare reproșul: eu nu vreua prin operație, da prin cezariană”, povestește dînsul.

”Mai întîlnim femei și acum, care cu mare greu abia de știu să-și pună semnătura. Cu o grămadă de copii acasă, ele vin să-l nască și pe al șaselea, și pe al șaptelea… Din păcate, femeile sănătoase, care pot să crească copii sănătoși și în familii bune, nu prea nasc mai mult de doi copii”, adaugă dînsul.

Medicul se plînge că majoritatea vin agitate, fiecare vine și vrea în secunda ceea să li se acorde atenție. ”Ceva se întîmplă. Cîteodată îmi pare că societatea noastră nu a fost gata de democrația asta, oamenii nu știu ce înseamnă și cum funcționează ea. Înainte de a fi medic, eu sînt om și, ori de cîte ori merg într-un magazin sau altundeva, nu uit să dau ”Bună ziua”. Dar aici, la noi, pot intra peste tine fără a-ți zice ”Bună ziua”. Mai mult ca atît, pot chiar și să te ofenseze, să te jignească. Am impresia că migrația asta în masă li se ridică la cap unora. Toți așteaptă o gafă cît de mică din partea ta, ca apoi să te poarte prin judecăți să-ți demonstreze că nu ai fost cum vrea persoana respectivă să fii. E foarte greu să lucrezi în asemenea condiții. De trei-patru ori pe lună sîntem nevoiți să chemăm polița”, spune.

Azi și ieri
Nicolae Moraru lucrează la Ungheni de 30 de ani. Ne povestește că, la începutul carierei sale, se simțea o exigență mai mare din partea doctorilor față de femeile însărcinate cu diverse grade de risc. Așa li se cerea. ”Erau femei care consumau băuturi spirtoase, erau bolnave de tuberculoză, aveau mulți copii, boli de tot felul. Noi le vizitam, eram în permanentă legătură cu moașa din sat. Uneori, cînd era cazul, le convingeam să întrerupă sarcina sau chiar să le punem stirilete. Azi, cu prea multe drepturi ale omului, nasc femei bolnave, care, pur și simplu, distrug viața copiilor pe care îi aduc pe lume. Acum fiecare face ce vrea. Și, ca rezultat, avem ceea ce avem”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(7.454 vizualizări)

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: