
Angajații ”Moldsilva” au decis: în anul 2015, vor fi plantați copaci pe 2500 de hectare de terenuri degradate pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
”Avem nevoie de aceste plantații, fiindcă ele reprezintă un mediu sănătos cu aer curat, datorită lor pot fi prevenite și combătute alunecările de teren. Noi planificăm să plantăm cu puieți, în această primăvară, 40 de hectare de terenuri, iar pînă la finele anului – aproximativ 100 de hectare”, a menționat Victor Gorincioi, inginer silvic- șef la ÎSS ”Silva-Centru” Ungheni.
Dînsul, însă, s-a grăbit să concretizeze: vor fi plantați copaci doar dacă vor fi alocați bani. Se preconizează sădirea, în mare parte, a salcîmilor, iar acolo unde vor exista condiții – și a stejarilor. Victor Gorincioi a mai spus că, deocamdată, nu se cunoaște ce sumă de bani va fi destinată pentru plantațiile respective.
”Terenurile care au bonitatea mai mică de 40 sau care sînt supuse eroziunilor, urmează să fie plantate cu copaci”, a explicat Chiril Coșeru, directorul Întreprinderii de Stat pentru Silvicultură Călăraşi. E un lucru bun, dar de unde bani? Șeful silvicultorilor călărășeni a recunoscut: ”Nu sîntem siguri că vor fi alocați banii necesari”. Oricum, se planifică împădurirea, în această primăvară, a 18 hectare de terenuri, în mare majoritate cu salcîmi. ”Să sperăm că vom împăduri terenurile degradate din întreg raionul”, a mai spus, la final, Chiril Coșeru.
Și Vasile Marian, directorul ÎSS ”Nisporeni- Silva”, s-a arătat dispus să înceapă împădurirea. ”Aceste plantații sînt necesare atît pentru raionul nostru, cît și pentru toată țara. Împădurirea este benefică pentru solurile degradate”, a accentuat dînsul, menționînd, totodată, că se planifică plantarea cu puieți a circa 200 de hectare. ”Nu știu dacă așa și se va întîmpla, deoarece încă nu au fost alocați banii necesari pentru împădurirea terenurilor degradate”, a ținut să sublinieze Vasile Marian.
If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.