Expresul

L-au cîntat și recitat pe Grigore Vieru

În fotografii: Cei patru învingători ai colegiilor din Ungheni

Sînt talentați și-l iubesc pe Grigore Vieru. Asta au demonstrat elevii a două colegii din orașul Ungheni, participînd la Festivalul-concurs republican de creație artistică, ediția a IV-a, ”Floarea omeniei”.

Vlada Codrițchi, elevă în anul III la Colegiul de Medicină, s-a clasat pe locul I la categoria:  recital individual de poezie. Vlada este originară din satul Schineni, raionul Soroca. De concurs a aflat de la profesoara sa de limba și literatura română, Diana Beșliu. Anume dînsa i-a fost ”ghid” și ajutor pentru pregătirea de concurs. Vlada a recitat poezia ”Auzi-ne”, semnată de Grigore Vieru.

” Pasiunea pentru poezie o am de mic copil. Fiind la gradiniță, îmi plăcea foarte mult să atrag atenția publicului. Apoi, acel “egoism” copilăresc s-a transformat în satisfacție. Îndată ce am auzit despre acest concurs , am decis să particip. În primul rind, pentru că îmi plac nespus de mult versurile lui Grigore Vieru. În al doilea rînd, pentru că îmi place să fiu auzită de către un juriu profesional” , ne-a spus Vlada Codrițchi.

Tot cu locul I s-a ales și Doina Chiruță, elevă în anul III la Colegiul Agroindustrial din Ungheni, dar la categoria interpetare solo. A îmbinat versurile, melodia și talentul pe care îl are într-un singur cîntec – ”Mi-e dor de tine, mamă”, versurile îi aparțin lui Grigore Vieru. A reușit! Doina este originară din satul Bumbăta, raionul Ungheni și studiază contabilitatea. Este membră a cercului literar-artistic și muzical de la colegiu, condus de Valentina și Sergiu Lazo. Anterior, a mai participat la un concurs republican de cîntece pascale. Atunci a obținut doar o mențiune.

”Mă implic întotdeauna în astfel de concursuri, îmi place să cînt și o fac cu mare drag. Poezia lui Grigore Vieru are o semnificație profundă pentru fiecare. Nu poate să nu te sensibilizeze versurile sale despre mamă. Cînd le asculți, dar mai ales dacă sînt puse și pe muzică, te răscolesc cu adevărat”, spune dînsa. A recunoscut că a trăit o mare bucurie atiunci cînd a auzit că s-a clasat pe locul I. ”Înțelegeam bine că e vorba de un concurs republican și, chiar dacă credeam în forțele mele, totuși îmi ziceam că este loc de mai bine. Nu m-am așteptat la un asemenea success”, a recunoscut Doina Chiruța.

La Ungheni au venit și alte premii
Petru Macovei, elev în anul I la Colegiul Agroindustrial, originar din satul Frăsinești, raionul Ungheni, a obținut, la acest concurs, două locuri premiante. Este vorba de locul II la interpretare solo și, respectiv, la creație proprie literară. Ne-a spus că este pentru prima oară cînd a participat la un concurs național. Iată că a pășit cu dreptul.
”Cuvîntul fără melodie, uneori, sună gol. Iar cîntecele pe versurile lui Vieru înseamnă o istorie de viață cîntată.

Probabil, mi-a atins și mie strunele sufletului, de aceea a și ieșit bine”, ne-a spus Petru, menționînd că a interpretat celebra piesă ”Clar de lună”. În ceea ce privește creațiile proprii, a recunoscut că scrie din clasele primare, iar mai tîrziu a început să participle și la concursuri.

O altă învingătoare este Luiza Roșu, studentă în anul I la Colegiul de Medicină. Este originară din satul Taxobeni, raionul Fălești. La acest concurs a obținut locul III la interpretare solo. Cîndva, visa să fie cîntăreață, dar a ajuns să facă medicină. ”Muzica este aproape de sufletul meu, iar versurile lui Grigore Vieru oferă o nuanță aparte melodiei.

Îmi place de mică să cînt și să mă manifest. Am participat la acest concurs cu piesa ”Eminescu”. Nu m-am așteptat să obțin vreun premiu. Mi-a fost, pur și simplu, interesant. Sînt bucuroasă de acest loc, e o motivare pentru mine” , ne-a spus.

De notat că la Festivalul-concurs ”Floarea omeniei” au participat elevi din 16 colegii din Republica Moldova. Cele mai multe premii au ajuns la Ungheni. Tinerii concurenți au trebuit, pur și simplu, să transmită înregistrările video.

Acum, învingătorii urmează să participle la Gala laureaților cu genericul ,,Copilul cel Mare al neamului”, care va avea loc pe 14 februarie, în ziua în care Grigore Vieru ar fi împlinit 80 de ani.

(108 vizualizări)