Expresul

La maternitate. Minimumul necesar pentru primele zile de viață ale bebelușului

Imagine simbol: familie-relatii.acasa.ro

Crește burtica și, odată cu ea, grijile. Dar și buzunarul trebuie să se lărgească. Nașterea unui copil nu implică numai responsabilități, ci și cheltuieli financiare. Dacă vă gîndiți să vă faceți bagajul de maternitate, noi vă venim în ajutor.

De obicei, viitoarele mămici cumpără toate cele necesare din timp: scutece, suzete, creme pentru funduleț, hăinuțe… Am dat o fugă prin magazine și farmacii, pentru a afla cam cît trebuie să scoată din buzunar viitorii părinți pentru ziua cea mare – venirea pe lume a bebelușului.

Cu siguranță, tinerele mămici caută doar ce e natural și bun pentru nou-născuți. Hăinuțele din bumbac sînt recomandate și de medici. Sînt bune, dar și scumpe. Prețul unui body din bumbac, de exemplu, variază între 50 și 100 de lei. Nu uitați, însă, că aveți nevoie de cel puțin 2-3 body-uri. Mai e nevoie și de căciulițe: și subțiri, și groase.

Acestea costă între 20 și 110 lei. Un set șintr-o bluziță și pantalonași poate fi găsit la un preț de 60-90 de lei. Cum fără șosete și mănușele? Acestea costă 20-30 de lei. O salopetă pentru bebeluș – e și ea necesară – costă de la 100 pînă la 200 de lei. Dacă e frig afară, e nevoie și de hăinuțe groase, prețul cărora variază între 200 și 250 de lei. Trebuie și o plăpumioară, iar prețul acesteia e de 150-280 de lei, în funcție de grosime. Scutecele din bumbac (pelinci) costă 15-40 lei bucata.

Mai e nevoie, însă, și de alte lucruri. De exemplu, pamperși. Un pachet pentru nou-născuți costă în farmacii de la 100 la 400 de lei. La piață îl găsiți puțin mai ieftin. Suzeta și biberonul costă între 45 și 145 de lei. Deoarece pielea bebelușului e foarte fină, ea necesită o îngrijire specială.  Pudra pentru funduleț costă  30-40 de lei, uleiul pentru piele – 35-60 de lei. Șervețelele umede -10 – 40 lei pachetul, bețișoarele de vată – 11-30 de lei, discurile cosmetice – 15-25 de lei.

Să nu uităm de un prosop, care costă 120-230 de lei, în funcție de calitate și grosime.

Să știți că e minimumul necesar pentru primele zile de viață ale bebelușului.

Iar acum să facem cîteva calcule! Deci, pentru a procura toate cele necesare pentru nou-născut, va trebui să scoateți din buzunar între 1000 și 2500 de lei.

Dar în bagajul de maternitate mai e nevoie și de lucruri pentru mămică: lenjerie de corp, un halat, ciupici, obiecte de igienă personală… Se mai cheltuie, cel puțin, 1000 de lei.

Și, într-un final, nu uitați să vă luați cu dumneavoastră curajul și buna dispoziție. Naștere ușoară!

Ah, da – și șampania! Și florile! Și cadourile!

(214 vizualizări)