Expresul

Cît costă | Prăjitură de casă sau cumpărată?

Pentru că vin sărbătorile și ne dorim cu toții ceva bun și dulce pe masă, ne-am gîndit, de această dată, să calculăm cam cît ne-ar costa un tort sau o prăjitură delicioasă, preparată în condiții de casă. Nu am mers departe după o rețetă. Ne-am oprit la prăjitura ”Alba-ca-Zăpada”, relativ simplu de preparat și cu ingrediente pe care le găsim ușor în magazine.

Vom începe cu untul. Avem nevoie de un pachet de 200 de grame, care în magazine costă 20-24 de lei. Mai avem nevoie de un ou. În pragul sărbătorilor de iarnă, costul acestuia a ajuns la 2,20 de lei bucata. Laptele îl putem procura la un preț ce variază între 16 și 21 de lei, în dependență de procentul de grăsime. Pentru prăjitura cu pricina ne mai trebuie 200 de grame de griș (mankă i se mai spune prin părțile noastre).

Un kilogram costă 9,80 lei, deci 200 de grame ar costa 1,96 lei.

Ce fel de prăjitură fără zahăr? Ei bine, un kilogram de zahăr costă în magazin 11 lei. Noi avem nevoie de 250 de grame, ceea ce înseamnă, în bani, 2, 75 lei. Mai adăugăm 3 linguri de miere, adică aproximativ 50 de grame. În magazine, un borcănaș de 260 de grame de miere costă 27 de lei. Urmează făina de grîu – cît cuprinde. Ca să fim siguri că ne ajunge, vom lua un kilogram. Făina de calitate superioară o găsim la prețul de 23 de lei kilogramul. Un plic de zahăr pudră costă 4 lei.

Am putea pune punct aici. Dar prăjitura trebuie să fie nu doar gustoasă, ci și să aibă un aspect atractiv. Pentru asta e bine s-o glazurăm. Avem nevoie, în cazul nostru, de  200 de grame de ciocolată albă. Dacă e să procurăm una mai bună, ajungem la prețul de 20 de lei.

Făcînd niște calcule simple, ajungem la concluzia că, pentru cele  25 de bucăți de prăjitură ”Alba-ca-Zăpada”, ne-ar fi suficiente aproximativ 100 de lei plus vreo două ore de muncă și  multă, multă dragoste.

Dacă, însă, avem acasă și miere, și ouă, și făină, și lapte, atunci nu ne costă aproape nimic să preparăm o prăjitură de să-ți lingi degetele. Ce nu faci pentru oamenii dragi!

În cazul în care nu aveți timp de a prepara tortul acasă, nu-i bai. Magazinele ne oferă, la ora actuală, o gamă variată de prăjituri, torturi și dulciuri de tot felul. Iar costurile… Sigur, sînt un pic mai mari, dar, totuși, accesibile. De exemplu, un tort de 450 de grame costă 41 de lei. Cel mai mare pe care l-am găsit în ziua în care am vizitat magazinele, unul de 1,5 kilograme, avea prețul de 140 de lei.

Savurați cu plăcere!

(16 vizualizări)