This website uses cookies

We use cookies to personalize content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you've provided to them or that they've collected from your use of their services. Please read more at our privacy policy page.Expresul

Creșterea iepurilor de casă – o idee de afacere profitabilă în spațiul rural

Sursa: ziaruldeconstanta.ro

Exact un an în urmă scriam în ”Expresul” despre o mini-fermă de iepuri din gospodăria lui Nicolae Rabacu din Bumbăta, Ungheni, ce număra 200 de capete. ”Am văzut că la Bumbăta se muncește mult. Vom încerca să-l susținem pe Nicolae Rabacu, să obținem finanțări externe din proiecte”, spunea atunci Petru Vizitiu, coordonator de proiect la Centrul de Consultanță și Școlarizare în Agricultură ACSA Ungheni.

Astăzi, acea mini-fermă a devenit de nerecunoscut. Timp de un an, Nicolae Rabacu a reușit să dubleze numărul de iepuri, să arendeze o încăpere mai mare sa să înceapă amenajarea unei ferme, conform standardelor actuale. În această perioadă, fermierul a beneficiat, din partea ACSA Ungheni, de consultanță, dar și de un suport material în valoare de circa 25 mii de lei, pentru procurarea materialului necesar la confecționarea cuștilor pentru animale.

„Nicolae Rabacu a reușit să ne demonstreze că ferma lui este un model nu doar în raion, dar și în republică”, a declarat pentru ”Expresul” Petru Vizitiu. Dînsul a mai spus că proprietarul fermei de iepuri din Bumbăta nu a stat cu mîna întinsă după ajutoare, ci a investit și banii proprii. Numai pentru mărunțitorul de cereale și granulatorul furajelor pentru hrana animalelor, a cheltuit 122 mii de lei, iar construcția a 45 de cuști l-a costat 54 mii de lei.

Acum, cunicultorul planifică să-și extindă ferma pînă la 1700 de iepuri și, în acest sens, să amenajeze încă trei rînduri a cîte 45 de cuști.

Apropo, vestea despre afacerea bumbăteanului a ajuns şi pînă la urechile președintelui Asociației crescătorilor de iepuri și nutrii din R.Moldova, Victor Efros. Dînsul, la inițiativa ACSA Ungheni,  s-a aflat recent în vizită la ferma lui Nicolae Rabacu.

„Am considerat că Victor Efros va avea ce vedea la Bumbăta, va avea ce să-i spună lui Nicolae Rabacu, dar și altor fermieri din raion, interesați de creșterea iepurilor”, a explicat Petru Vizitiu.

Oaspetele chişinăuean a apreciat cele văzute, accentuînd că crearea unei mini-ferme de iepuri este o idee bună, mai ales că cererea la carnea de iepure este în continuă creștere. Întîlnirea cu președintele Asociației crescătorilor de iepuri și nutrii, precum şi tema abordată „Creșterea iepurilor de casă după tehnologia semiintensivă”, a fost pentru mulți fermieri din raion o lecție bună. „Chiar dacă sînt un crescător de iepuri începător și încă nu-mi planific o afacere în acest sens, am avut ce învăța de la întîlnirea cu Victor Efros”, a menţionat Vitalie Tîrsînă din Ungheni.

Ina Landa

(98 vizualizări)