ieftin, util, măcrișFrunzele tinere ale măcrişului sînt preţuite pentru conţinutul bogat de caroten, vitaminele B1, B2, C, PP, K, săruri minerale, proteine, zaharuri, acizi organici. În rădăcinile de măcriş se găsesc substanţe fenolice. Cu măcriş se poate trata scorbutul, anghina, rănile ulceroase. Frunzele tinere de măcriş se folosesc ca diuretic în cazuri de artrite, iar rădăcinele se folosesc în cazuri de dizinterie. Măcrişul este folosit şi ca întăritor al vaselor sangvine.

Este recomandat în formă de preparate culinare sau ca salată pentru tratarea meteorismului abdominal. Frunzele tinere au gust acru, plăcut. Se folosesc în borşuri, salate, pireuri. Îl putem consuma crud sau fiert, cu unt sau smîntînă, cu untdelemn în aperitive şi în salate. Ciorbele şi sosurile cu măcriş nu mai trebuie acrite. Fierbe în circa 20 de minute.

Sucul din frunze se produce în lunile mai-iunie. El este un tonic acru care stimulează funcţia vezicii biliare şi a ficatului. Este indicat în tratarea alergiilor cu urticarii şi a anemiilor. Se bea cîte o cană cu o linguriţă de miere de trei ori pe zi.

Atenţie însă, sucul nu se recoandă celor care suferă de gastrită şi hiperaciditate, de ulcer gastric şi duodenal sau de afecţiuni hepatice. Întrebuinţarea îndelungată poate da iritaţii la rinichi.

Măcrişul mai are şi alte utilizări. Cu frunzele se pot curăţa metalele pătate, vasele de aluminiu. Ca să dispară petele de cerneală de pe rufele albe, se freacă la fel pata cu frunze de măcriş, după care se săpuneşte, apoi se clăteşte.

Seminţele de măcriş sînt foarte benefice pentru păsări. Datorită fierului şi fosforului pe care îl conţin acestea, gălbenuşul oului este de o culoare oranj.

Frunzele măcrişului pot fi păstrate în conservă, în stare uscată sau congelată. Măcrişul conservat îşi păstrează toate proprietăţile.

Cum se păstrează măcrişul pe timp de iarnă: frunzele proaspete se opăresc, se strecoară, se pun în borcane şi se fierb timp de o oră.
Cum se prepară măcriş cu sare: 900 gr frunze şi 100 gr sare, se freacă bine şi se păstrează la rece.

Gustos şi sănătos
Ciorbă verde cu cartofi:
se taie mărunt cîteva cepe verzi şi 250 gr măcriş, se înăbunşă în untdelemn, se adaugă sare şi 1apă clocotită, 4-5 cartofi fierţi şi tăiaţi cuburi. Ciorba gata se drege cu ou şi cu smîntînă, piper negru şi pătrujel tăiat mărunt.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

(932 vizualizări)

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: