Se ştie că unele produse alimentare conţin substanţe cancerigene, iar altele pot facilita cancerogeneza provocată de diferiţi agenţi nocivi. „Consumul abuziv de alimente, îndeosebi artificiale, se termină cu dereglarea metabolismului şi, respectiv, cu slăbirea rezistenţei organismului faţă de factorii nocivi ai mediului ambiant”, menţionează Viorel Faigher, medic oncolog în cadrul Secţiei Consultative a Spitalului raional Ungheni.

Potrivit dînsului, celulele maligne pot să apară şi în organismul oamenilor sănătoşi, însă forţele de apărare le înlătură chiar la momentul apariţiei lor şi astfel tumorile maligne nu se dezvoltă.

În procesul de formare a tumorii maligne alimentaţia poate influenţa în mod dublu. Pe de o parte, unele produse alimentare posedă calităţi cancerigene şi, în acest mod, pot să provoace apariţia tumorii maligne. Pe de altă parte, după apariţia tumorii funcţionarea aparatului digestiv este afectată, ceea ce influenţează considerabil asupra capacităţii organismului de a limita extinderea  procesului patologic. „Alimentarea raţională sporeşte capacitatea organismului de a opune rezistenţă maladiei şi contribuie la ridicarea eficienţei tratamentului”, accentuează medicul oncolog.

Consumul de produse alimentare ce conţin substanţe cancerigene sporeşte posibilitatea apariţiei tumorii maligne cu localizare preponderentă în acele organe în care se acumulează substanţele respective. Potrivit medicului oncolog, în unele cazuri, apariţia tumorii maligne are loc şi în urma întrebuinţării produselor alimentare lipsite de capacităţi cancerigene. Astfel, apariţia cancerului stomacal poate fi facilitată de o dietă bogată în carbohidraţi şi săracă în proteine. În rezultatul folosirii unor cantităţi mari de sare, poate să apară cancerul gastric. Conţinutul ridicat de lipide în produsele alimentare poate influenţa apariţia cancerului glandei mamare.

Viorel Faigher susţine că o importanţă primordială în acţiunea cancerigenă îl are modul de preparare a bucatelor. Consumul în cantităţi considerabile al produselor afumate, marinate sau sărate facilitează apariţia tumorilor maligne în organele tractului digestiv. Pe de altă parte,  consumul sistematic de legume proaspete contribuie la ridicarea rezistenţei organismului şi micşorează riscul de apariţie a cancerului.

„Cu toate că recomandările privind profilaxia cancerului sînt foarte dificile se poate opta totuşi pentru o dietă de prudenţă”, atenţionează medicul oncolog. Aceasta se reduce la folosirea în doze limitate a grăsimilor şi alimentelor ce conţin colesterol, includerea în raţia zilnică a fructelor, în special citrice, a zarzavaturilor, evitarea consumului excesiv de alcool, în special combinat cu cu fumatul. Concentrarea unor substanţe cancerigene poate fi redusă, modificînd procedeele de preparare a produselor alimentare, în special a cărnii. Este recomandabil de a prelungi timpul ei de prăgătire folosindu-se o temperatură mai scăzută, de a consuma carnea cu mai puţine grăsimi.

Potrivit lui Viorel Faigher, cancerul se întîlneşte mai frecvent la vîrstnici, dar sînt şi cazuri de îmbolnăvire şi la copii. În ultimii ani, cancerul a întinerit cu 5-7 ani.

(1 vizualizări)

000-017   000-080   000-089   000-104   000-105   000-106   070-461   100-101   100-105  , 100-105  , 101   101-400   102-400   1V0-601   1Y0-201   1Z0-051   1Z0-060   1Z0-061   1Z0-144   1z0-434   1Z0-803   1Z0-804   1z0-808   200-101   200-120   200-125  , 200-125  , 200-310   200-355   210-060   210-065   210-260   220-801   220-802   220-901   220-902   2V0-620   2V0-621   2V0-621D   300-070   300-075   300-101   300-115   300-135   3002   300-206   300-208   300-209   300-320   350-001   350-018   350-029   350-030   350-050   350-060   350-080   352-001   400-051   400-101   400-201   500-260   640-692   640-911   640-916   642-732   642-999   700-501   70-177   70-178   70-243   70-246   70-270   70-346   70-347   70-410   70-411   70-412   70-413   70-417   70-461   70-462   70-463   70-480   70-483   70-486   70-487   70-488   70-532   70-533   70-534   70-980   74-678   810-403   9A0-385   9L0-012   9L0-066   ADM-201   AWS-SYSOPS   C_TFIN52_66   c2010-652   c2010-657   CAP   CAS-002   CCA-500   CISM   CISSP   CRISC   EX200   EX300   HP0-S42   ICBB   ICGB   ITILFND   JK0-022   JN0-102   JN0-360   LX0-103   LX0-104   M70-101   MB2-704   MB2-707   MB5-705   MB6-703   N10-006   NS0-157   NSE4   OG0-091   OG0-093   PEGACPBA71V1   PMP   PR000041   SSCP   SY0-401   VCP550  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: